ING en Commerzbank hebben in mei twee keer met elkaar gesproken over een mogelijk samengaan. Beide banken hielden zich hierover redelijk op de vlakte. Tot een huwelijk gaat het echter niet komen, zo meldt de Duitse krant Handelsblatt op Tweede Pinksterdag. ING deed serieus onderzoek, maar hakte volgens betrokken personen al in april de knoop door om het niet te doen.
Er lijkt eindelijk wat meer duidelijkheid te komen over wat zich nu ongeveer echt heeft afgespeeld tussen ING en Commerzbank. Terwijl laatstgenoemde openlijk gesprekken voerde met concurrent Deutsche Bank bracht de krant Handelsblatt redelijk uit het niets ineens het nieuws dat ING geïnteresseerd zou zijn in een samengaan met Commerzbank. Hamers zou zelfs voorgesteld hebben het hoofdkantoor van ING te verhuizen van Amsterdam Zuid-Oost naar Frankfurt.
ING en topman Hamers hielden de kaken de afgelopen tijd stevig op elkaar zodra de naam Commerzbank viel. Medio mei liet topman Martin Zielke van de Duitse bank zich nog ontvallen dat hij niet met Hamers had gesproken over een fusie. “We hadden de markt ingelicht zoals de regels voorschrijven”, als dat wel zo was geweest. Toch meldt Handelsblatt dat er wel degelijk gesprekken zijn geweest over een fusie tussen ING en Commerzbank. Daarbij is de term ‘formeel’ misschien ook een beetje rekbaar. Want wanneer houdt iets op informeel te zijn en wordt het formeel? Enfin, tot een concreet bod is het in elk geval nooit gekomen. Wel heeft ING volgens Handelsblatt ‘gedetailleerd onderzoek’ gedaan naar een fusie, dat zich baseert op gesprekken met betrokken personen. ING zou echter al in een vroeg stadium besloten hebben dat een fusie er niet zou komen.
Waarschuwing aan DNB
Waarom heeft ING dan niet meteen laten weten dat het afzag van een fusie met of overname van Commerzbank? Al in april wezen analisten op de mogelijkheid dat Hamers en ING de flirt gebruikten richting toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder zou Nederlandse banken onder druk zetten om voldoende inspanningen te leveren op het gebied van ‘customer due diligence’, om de strijd tegen witwassen beter te kunnen voeren. De flirt met Commerzbank zou gezien kunnen worden als een signaal richting DNB, dat het Nederlandse banken niet te zeer onder druk moet zetten en daarmee een ongelijk speelveld creëren.