Overname Commerzbank door ING onwaarschijnlijk volgens kenners
Opeens was daar het nieuws dat ING speelde met de gedachte van een overname van het Duitse Commerzbank. Het Duitse medium Manager Magazin meldde dat topman Hamers zelf toenadering zou hebben gezocht. Zijn avances werden door Commerzbank echter niet beantwoord. Uit verschillende hoeken stellen kenners dat een fusie onwaarschijnlijk is, daar het hoofdzakelijk niet past in de strategie van ING.
Think Forward, zo luidt de strategie van ING. Het idee daarbij is dat de bank klanten voortdurend in staat wil stellen een stap voor te blijven, zowel zakelijk als privé. Die strategie uit zich in een substantiële verscheidenheid aan digitale activiteiten en de transformatie naar een agile werkwijze. Vooruitdenken, dat zou in de praktijk ook kunnen uitpakken in de vorm van gerichte overnames. Volgens het Duitse blad Manager Magazin heeft ING de Duitse bank Commerzbank gepolst over een overname. Commerzbank heeft die toenadering volgens de schrijvers niet warm beantwoord.
Nieuw scenario
Commerzbank kwakkelt al vele jaren en de toekomst van de bank is regelmatig onderwerp van gesprek. Wellicht het meest besproken scenario van de afgelopen tijd is een fusie met die andere grote Duitse bank, Deutsche Bank. Duitse politici zien wel wat in de creatie van een Duitse superbank, de internationale financiële markten zijn gemiddeld genomen wat minder enthousiast. Met het nieuws dat ING contact zou hebben gezocht met Commerzbank dient zich opeens een nieuw scenario in. Hoe reëel is dat en wat zouden de voornaamste bezwaren zijn?
Volgens analisten van het Belgische KBC Securities is het niet aannemelijk dat ING daadwerkelijk een fusie zou overwegen met Commerzbank. Ze stellen dat ING zich richt op investeren in innovatie, waarvoor het onder meer ING Ventures heeft opgericht. Niet alleen innovaties die de klantbeleving verbeteren, maar ook innovaties die de kosten verder omlaag kunnen brengen. Als iets niet gaat zorgen voor een verlaging van de kosten dan is het wel een overname van een kwakkelende bank met een cost-income ratio die ruim 30 procentpunten hoger ligt (ING 2018: 54,2% tegenover Commerzbank 2018: 86%).
In zakenkrant FD stelt Bart Jooris van DeGroof Petercam: “De strategie van ING in Duitsland is digitaal. Waarom zouden ze dan een bank met kantoren willen hebben?” Hij stelt dat ING in Duitsland een challenger wil zijn. Hoewel bij het woord challenger al snel gedacht wordt aan klein valt dat voor ING wel mee in Duitsland. ING DiBA heeft namelijk zo’n 9,3 miljoen klanten en boekte het afgelopen jaar €890 miljoen winst. Dat was niet meer dan Deutsche Bank en Commerzbank samen, maar wel meer dan beiden afzonderlijk wisten te boeken. En dat terwijl deze banken stukken groter zijn.
Praktische uitdagingen
Beurswatchers van het Amerikaanse Jefferies achten een overname momenteel ook niet erg waarschijnlijk. Zij stippen eveneens het strategische punt aan en wijzen verder naar praktische uitdagingen die een overname van Commerzbank met zich meebrengen. Verhalen van mislukte IT-projecten of -integraties zijn er te over in de wereld, evenals transformatieprojecten die uiteindelijk meer kosten dan ze hadden moeten opleveren. Daarbij geldt dat ING hard werkt aan een uniforme uitrol van het omni-channel klantcontactcentrum, over twaalf verschillende markten heen. Een overname van Commerzbank door ING zou een project van formaat worden waarbij er veel zal moeten gebeuren aan de achterkant van de systemen. Ten slotte zou een fusie leiden tot een balans die zo groot is, dat er mogelijk nieuwe kapitaaleisen gesteld worden door nationale en internationale toezichthouders.
Het mag niet heel verrassend zijn dat ING zelf zich voorlopig op de vlakte heeft gehouden op vragen van journalisten over het nieuws. Voor Commerzbank geldt overigens hetzelfde. Hoewel kenners het onwaarschijnlijk achten, zal er vermoedelijk toch ergens een beetje vuur zijn, gezien de hoeveelheid rook.