Van Doorne begeleidt vergunningsaanvraag Vitesse PSP bij DNB

19 juni 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Betaaldienstverlener Vitesse PSP verkreeg onlangs een betaaldienstverlenerslicentie van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Het moederbedrijf van Vitesse beschikte al over een vergunning in de UK, maar met een Nederlandse vergunning dekt het bedrijf zich alvast in tegen een harde brexit. Het Amsterdamse advocatenkantoor Van Doorne voorzag Vitesse van juridisch advies tijdens de licentieaanvraag.

De oorspronkelijke datum voor een Britse uittrede uit de EU lag op 20 maart 2019. Inmiddels heeft het verstrijken van meerdere deadlines Theresa May de kop gekost als premier en zijn de EU en de UK een uitstel tot uiterlijk 31 oktober 2019 overeengekomen. Niemand weet nog wat de uitkomst gaat zijn en dat zorgt voor onzekerheid. Niet in de laatste plaats bij bedrijven die actief zijn in de UK en op het Europese vasteland. Betaaldienstverlener Vitesse PSP is één van deze bedrijven en koos voor een Nederlandse licentie als toevoeging op een bestaande Britse vergunning. Van Doorne fungeerde als juridisch adviseur.

Paspoortrechten

Als internationaal actieve betaaldienstverlener met een Britse vergunning zou een harde brexit een kleine ramp zijn. Binnen de EU geldt dat een licentie in één EU-land het recht geeft om actief te zijn in alle EU-landen. In vaktaal spreekt met van ‘paspoortrechten’. Rechten die vervallen in het geval van een harde brexit. Meer dan een handvol Britse bedrijven meldde zich al bij DNB voor een vergunning van enige aard, in een vlucht naar voren. 

 

 

Exact de bovengenoemde vrees om niet meer actief te mogen zijn in de EU bracht Vitesse PSP tot het aanvragen van een DNB-licentie. "Ons moederbedrijf, Vitesse PSP Limited, had al een vergunning van de FCA in het VK als Electronic Money Institution”, aldus Jack Heij, managing director bij Vitesse PSP. “Met beide licenties zijn we nu niet meer afhankelijk van de gevolgen van de Brexit-consequenties."

Juridisch advies Van Doorne

Om de juiste paden te bewandelen en een vergunning zeker te stellen riep Vitesse PSP de juridische hulp in van Van Doorne. Met succes, zoals de uitkomst aantoont. “Hoewel recente mediaberichtgeving anders suggereerde is het verkrijgen van een DNB-licentie wél mogelijk”, stelt Arno Voerman, partner financial services bij Van Doorne en specialist in fintech. “Vanuit dit perspectief is er dus geen reden om Nederland niet als jurisdictie voor een PSP of fintech-onderneming te beschouwen. Het was ons een genoegen om Vitesse PSP te helpen met haar licentieaanvraag."