Santander transformeert voormalige bankfilialen tot Work Café

18 juli 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Het Spaanse Santander maakt van de nood een deugd en transformeert bankfilialen die sluiten tot Werkcafés. De etablissementen zijn in feite een kruising tussen een bankkantoor en een koffiebar. Naast moderne bancaire ondersteuning zijn de werkcafés uitgerust met werk- en vergaderruimtes en met een loungegedeelte. Meer dan een café, meer dan een bank, is de insteek van Santander. Is het een opmaat naar het ING Café of de Rabo-Bar?

Het aantal bankfilialen daalt al jaren op rij, het is een mondiaal verschijnsel. De overgang naar digitaal bankieren heeft ertoe geleid dat mensen het grootste deel van hun bankzaken gewoon thuis of ergens onderweg regelen. Volgens onderzoek van IT-adviseur Synechron en European Financial Management Association (Efma) is er echter wel degelijk toekomst voor bankfilialen, mits ze moderniseren. Naast moderniseren is transformeren echter ook een mogelijkheid, zo blijkt uit de handelswijze van Santander. De Spaanse bank transformeert bankfilialen die moeten sluiten tot Work Café.

Start in Chili

Het Work Café van Santander ontstond voor het eerst in 2016 in Chili. Het was ongetwijfeld een probeersel, maar kennelijk eentje met succes. Het idee werd in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en inmiddels zijn er Santander Work Cafés in meerdere landen, waaronder ook in thuismarkt Spanje, meer specifiek Madrid. Deze week doet het Work Café ook zijn intrede in het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal Santander-filialen in rap tempo achteruit holt. Niet eens financiële hoofdstad Londen, maar het Noord-Engelse Leeds heeft de primeur.

Een Santander Work Café is een kruising tussen een koffiebar en een bankkantoor. Naast bancaire ondersteuning zijn er voor klanten (co-)werkplekken, vergaderruimtes, gratis wifi en natuurlijk goede koffie, gebrouwen door professionele barista’s. “Meer dan een café en meer dan een bank. Het Work Café is een volledig nieuwe bankervaring, een levendige omgeving voor lokale zakenmensen en de lokale gemeenschap. Het concept is erg succesvol op andere locaties in de wereld, we zijn enorm benieuwd naar de adoptie in de UK”, aldus Susan Allen van Santander UK. Al met al werken er 13 mensen in het nieuwe Work Café in Leeds. 

Nederland

Het concept van Santander is enerzijds gedurfd, maar anderzijds ook heel laagdrempelig. Het is vrij eenvoudig te kopiëren en de kosten zijn niet heel hoog mocht het geen succes blijken. In Nederland is het aantal bankfilialen ook al jaren gestaag aan het afnemen, hoewel SNS daarop een uitzondering vormt. Veel filialen zitten of zaten bovendien op premium locaties, waar veel mensen langslopen. Amsterdam zou ongetwijfeld de plek zijn om het uit te testen. Een plek met veel inwoners en waar relatief veel hipsters wonen, die graag een blokje om lopen voor goede koffie. De redactie van Banken.nl bedacht alvast enkele mogelijke namen ter inspiratie, zoals het ING Café of de Rabo-Bar.