Rabobank wil geen nieuwe samenwerkingen meer sluiten met Nederlandse betaald voetbalclubs. De coöperatieve bevestigt berichtgeving hierover in dagblad NRC. De bank stelt dat betaald voetbalclubs een verhoogd risico vormen op het gebied van corruptie en witwassen. Tegelijk stelt Rabobank dat het geen concrete aanwijzingen heeft dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. De beleidsmaatregel heeft geen betrekking op amateurclubs.
Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven, zo luidt een gevleugelde uitspraak. Voor een niet geringe groep supporters is het misschien wel meer dan een bijzaak. Het professionele voetbal is ook bij uitstek een plek waar extreem veel geld in omgaat. Chelsea, Manchester City, Paris Saint-Germain, er zijn voorbeelden te over van sjeiks of oligarchen op zoek naar een hobby. Inmiddels zijn ook diverse Nederlandse clubs onder invloed van buitenlandse investeerders, van wie de herkomst van het vermogen lang niet altijd nauwkeurig is vast te stellen. Voor Rabobank is het reden om geen nieuwe betaald voetbalclubs meer aan te nemen als klant.
Voetbalwereld kwetsbaar
Rabobank vreest de toestanden in de voetbalwereld. Zo’n twee jaar geleden stelde toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) al dat de voetbalwereld kwetsbaar is voor witwassen, corruptie en fraude. Daarmee bevestigde de centrale bank eigenlijk een wijdverbreid onderbuikgevoel. In Nederland hebben diverse clubs al hun hoofd gestoten. Supporters van onder meer ADO Den Haag, Vitesse en Roda JC zagen de zilvervloot al binnenvaren, maar dat bleek in de praktijk toch tegen te vallen. Voetbalbond KNVB verbood zelfs al een overname van FC Den Bosch door de zoon van voormalig Vitesse-eigenaar Merab Jordania. In het laatste geval gaf ook Rabobank zelf een negatief advies, door FC Den Bosch te melden dat het op zoek kon naar een nieuwe bank als de overname door zou gaan.
De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat banken potentieel veel risico lopen met hun klanten. Zo ongeveer elke bekende bank is wel berispt of beboet omdat ze onvoldoende controle uitoefenen op transactiestromen dan wel het aannemen van nieuwe klanten. Met bovenstaande in het achterhoofd is de stap van Rabobank te begrijpen. Naar verluidt heeft Rabobank bovendien zo’n 80% van de Nederlandse betaald voetbalclubs als klant, wat bovengemiddeld veel is. Rabobank gebruikt die contacten overigens ook vaak als netwerkgelegenheid, door relaties uit te nodigen voor een wedstrijd in een skybox.
Intern document
NRC baseert zich op een intern document dat circuleerde binnen de bank. Het interne is er inmiddels wel af, de bank bevestigt namelijk de berichtgeving. Volgens Rabobank verandert er wezenlijk niet zo heel veel. “We behandelen de profclubs niet anders dan een individuele klant. Als de Rabobank bij een individuele klant onacceptabele integriteitsrisico’s loopt, kan dat net zo goed leiden tot een afscheidstraject. Ongewenst of ongeoorloofd gedrag kan leiden tot beëindiging van de klantrelatie. We handelen daarbij in lijn met de internationale en nationale regels”, aldus een woordvoerder tegenover de krant.
Naast een stop op nieuwe klanten uit het betaald voetbal mogen medewerkers van de bank voortaan geen bestuurlijke functies in het voetbal meer bekleden, zogezegd vanuit een ‘potentieel belangenconflict’. Bestaande termijnen mogen overigens gewoon worden uitgediend, het verloop zal een natuurlijk karakter hebben.