Wereldwijd moeten 58.200 bankiers op zoek naar ander werk in 2019, zo heeft persbureau Bloomberg becijferd. Maar liefst 90% van de ontslagen valt in Europa, waar banken enerzijds zuchten onder de lage rentestanden en anderzijds door digitale transformatie steeds minder handjes nodig hebben. Het zijn met name Duitse banken waar de bijl in het personeelsbestand gaat.
Het gaat wellicht wat ver om te stellen dat bankiers een uitstervend ras zijn, maar op zijn minst worstelen ze om te overleven. Al vele jaren op rij hebben ze te maken met ontslagrondes, waarbij met name ondersteunend en administratief personeel het kind van de rekening is. In 2019 krijgen wereldwijd bijna 60.000 bancaire professionals hun congé. Zo’n 90% van de ontslagen valt bovendien in Europa.
Bloomberg stelde een lijst op van banken waar de meeste ontslagen vallen dit jaar. Met stip op de eerste plaats staat Deutsche Bank, met 18.000 ontslagen aan het einde van 2019. De Duitse bank heeft al vele jaren op rij moeite met het noteren van winst, mede door enorm hoge kosten. Concullega Commerzbank kampt met dezelfde moeilijkheden, al gaat het daar met ruim 4.000 ontslagen wel om andere aantallen. Bij het Spaanse Santander krijgen bijna 5.500 werknemers dit jaar te horen dat ze op zoek moeten naar een andere job.
Het is opmerkelijk hoe groot het aandeel van Europese banken is, vergeleken met de rest van de wereld. Volgens Bloomberg komt dat deels door de lage rentestand, waardoor banken moeite hebben met het maken van winst op leningen. Een voorzichtig afremmende economie en digitale transformatie in brede zin doen de rest.
Vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd
Ondanks onzekere tijden voor bancair personeel staan er nog steeds wel voldoende vacatures open bij banken. Het aanbod van werknemers en de vraag naar werknemers zijn duidelijk niet helemaal goed op elkaar afgestemd. Uiteraard is er vanuit de bankensector veel vraag naar IT-specialisten, om digitale transformatie succesvol te laten verlopen. Ook is er veel vraag naar specialisten in KYC en CDD voor het bestrijden van witwassen en andere financiële criminaliteit.