Niets doen aan verduurzaming van de woning leidt tot een stijging van 13% in energiekosten tussen nu en 2030. Dat stelt ING in een onderzoek naar de opbrengsten van diverse verduurzamingsmaatregelen. Zonnepanelen en goede isolatie zijn het meest rendabel. Warmtepompen zijn dat nu niet en in 2030 slechts ten dele. Niet verrassend zijn het vrijstaande huizen waar de rekening het hardst gaat stijgen.
Er zijn de laatste jaren veel nieuwe huizen bijgekomen in Nederland, huizen die voldoen aan de meest actuele duurzaamheidsnormen met behulp van de modernste bouwtechnieken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het leeuwendeel van de Nederlandse huizen al wat ouder is en niet beschikt over allerlei eigenschappen die bijdragen aan een energiezuinig huis. Huiseigenaren worden tegenwoordig actief aangemoedigd om te investeren in duurzaamheid. Maar wat is rendabel, nu en op de middellange termijn en wat niet? Over die vragen bogen economen van ING zich.
13% stijging energiekosten
ING berekent dat de energiekosten tussen nu en 2030 met 13% reëel zullen stijgen. Daarvan komt ruwweg de helft door veranderingen in marktprijzen en eveneens de helft door veranderingen in energiebelastingen. Door te investeren in duurzame maatregelen kan die stijging een stuk lager uitvallen. Vanzelfsprekend wil een consument het liefst investeren in datgene wat het meeste rendement oplevert.
Zonnepanelen en betere isolatie zijn financieel de meest aantrekkelijke methoden om in te investeren. Ze zijn momenteel al rendabel en dat zal tot 2030 alleen maar toenemen. Het voordeel van betere isolatie is ook dat dit het minst zichtbaar is, waar zonnepanelen nog weleens afbreuk doen aan het authentieke karakter van een ouder huis.
Warmtepomp minst rendabel
De warmtepomp is wellicht de meest besproken maatregel in dit lijstje. Deze noviteit is volgens sommigen de redding van de aarde en volgens anderen één grote ramp. De waarheid zal ergens in het midden liggen, maar feit is dat volgens deze gegevens de warmtepomp voorlopig niet rendabel is. ING benoemt twee soorten warmtepompen, een volledig elektrische en een hybride variant, waarbij tijdens piekmomenten een gasgestookte HR-ketel bij moet springen. De hybride variant levert in 2030 wel een besparing op, maar de volledig elektrische nog lang niet.
Voor wat betreft de uiteindelijke opbrengsten gaat ING uit van een lening tegen 2,3% met een looptijd van 15 jaar, via het Nationaal Energiebespaarfonds. Ook ontvangen woningeigenaren in deze berekening geen overheidssubsidies.