‘Lat moet hoger bij verduurzamen huurwoningen’

De verduurzaming van oudere huurwoningen moet sneller. Dat stelt Achmea Real Estate naar aanleiding van de gestelde minimumeisen die het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil invoeren. De vastgoedinvesteerder is namelijk van mening dat de eisen te laag zijn.
Volgens het ministerie moeten eigenaren van huurwoningen met energielabel E, F of G hun pand uiterlijk op 1 januari 2029 verduurzamen naar minimaal energielabel D. Hoewel gemeenten mogen optreden om de woningeigenaren te stimuleren te verduurzamen, mogen de woningen – of ze nu wel of wel niet de gestelde eis halen – alsnog verhuurd worden. Er komt dus géén verhuurverbod.
“We begrijpen dat de overheid bij de slechtste labels wil beginnen”, legt Boris van der Gijp (co-voorzitter van Achmea Real Estate) uit. “Maar dit voorstel is slechts een kleine stap vooruit.”
Van der Gijp benadrukt daarbij dat veel woningen met energielabel D nog enkel glas hebben en slecht zijn geïsoleerd. “In de winter gaat veel warmte verloren . Bovendien leiden vocht- en schimmelproblemen tot luchtwegklachten bij bewoners. In onze ogen zijn dat geen situaties die mogen voortbestaan.”
Breder trekken
Achmea Real Esate heeft becijferd dat 12% van alle huurwoningen in Nederland momenteel energielabel E, F of G heeft; 10% heeft label D en 24% label C. “Wij vinden dat voor energielabel D dezelfde deadline moet gelden als voor de labels E, F en G.”
“Woningen met label C zouden uiterlijk in 2035 moeten worden verduurzaamd”, vervolgt van der Gijp. “Vergeet niet dat het energieverbruik van woningen in 2030 16% lager moet zijn dan in 2020; in 2033 moet dat 20 à 22% zijn. Alleen al om aan Europese regelgeving te voldoen, is het logisch om naast de labels E, F en G labels ook D en C aan te pakken.”
Makkelijker
Daarnaast beargumenteert het bedrijf dat het verduurzamen van woningen makkelijker gemaakt moet worden. Zo stipt het bedrijf aan dat, op dit moment, 70% van alle huurders in een complex moet instemmen met een renovatie voordat deze kan starten. Momenteel ligt er een wetsvoorstel om dit aan te passen in 70% van de huurders die gereageerd hebben op het renovatievoorstel.
De co-voorzitter van Achmea Real Estate vraagt zichzelf af waar er niet een meerderheid van stemmen wordt gehanteerd als het gaat om verduurzamingen.
“Zo kunnen verhuurders sneller aan de slag. Als dan ook een beperkt deel van de energiebesparing mag worden doorberekend in een iets hogere huur, wordt verduurzaming ook financieel aantrekkelijker voor verhuurders. Dat zorgt sneller voor comfortabelere woningen, terwijl de totale woonlasten voor huurders gelijk blijven en in de meeste gevallen zelfs dalen”, aldus Van der Gijp.