ING schrapt mogelijk 10% aantal banen binnen private banking

27 december 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

ING is van plan de bezem te halen door het personeelsbestand van de afdeling private banking. Dat meldt zakenkrant FD. Het zijn vooral administratieve banen op lokale vestigingen die in rook op lijken te gaan. Hoeveel exact is nog niet bekend, maar er wordt gesproken over zestig van de zeshonderd banen. 

Voor medewerkers van ING Private Banking was het een minder fijne boodschap zo voor kerst. Zakenkrant FD schrijft dat de groep private banking medewerkers al half december werd ingelicht door de leiding van de bank, tijdens een bijeenkomst in het Utrechtse bioscoopcomplex Kinepolis. Op de dag na Kerst komt het echter alsnog in de publiciteit. 

Groeiwens

Wie in Nederland private banking zegt denkt al snel aan ABN AMRO. ABN AMRO is al sinds jaar en dag marktleider in dit segment in Nederland. Bij ING was private banking traditioneel nooit een belangrijk onderdeel binnen de bedrijfsvoering. Daar kwam een jaar of vijf geleden verandering in, toen ING meldde het aantal serviceteams voor private banking-cliënten te willen uitbreiden om ook een woordje mee te kunnen spreken op deze markt. Private banking is populair omdat het relatief weinig kapitaal vergt en relatief veel commissie oplevert. Ook hier waart echter het spook van de lage rente rond.   

De concurrentie binnen private banking is fors, zowel nationaal als internationaal. Het is heel moeilijk om onderscheidend te zijn in een tijd waarin marges onder druk staan. Het is vooral in de persoonlijke bediening waarin nog verschil te maken is, maar ook daar is het bereik vrij klein. Bovendien zit ook lang niet iedereen te wachten op een persoonlijke bediening in de klassieke zin van het woord, zo blijkt uit de opkomst van volledig digitale dienstverleners. 

Centraliseren en automatiseren

Het FD laat optekenen dat ING geen afscheid neemt van de groeidoelstelling van 10% naar 20% marktaandeel. Die groei moet echter wel gaan gebeuren met minder medewerkers. Om dat te bereiken wil de oranje bank diverse administratieve en ondersteunende taken centraliseren en automatiseren, zo luidt het. Het aantal van zestien regionale kantoren zou wel in stand blijven. ING geeft aan zoveel als mogelijk mensen die hun baan verliezen te willen herplaatsen binnen andere onderdelen van de bank. 

“Er is deels begrip voor de maatregelen”, zegt Michiel van Lagen, voorzitter van de de ondernemingsraad, tegenover het FD. “Mensen zijn niet blind voor de marktomstandigheden. Maar als er wordt gekeken hoe processen efficiënter kunnen, kan dat ook leiden tot persoonlijk leed. Natuurlijk is er ook teleurstelling en onzekerheid bij mensen over de vraag of hun baan verdwijnt of dat ze hun nieuwe werk leuk zullen vinden.”