Hugo Peek (BNP Paribas): ‘Europa moet meer doen om haar autonomie te bewaken’
![](/illustrations/news/detail/2025-02-07-024850653-Hugo_Peek__BNP_Paribas___Europa_moet_meer_doen_om_haar_autonomie_te_bewaken_.jpg)
Hugo Peek begon een jaar geleden als CEO van BNP Paribas Nederland. Wat hem aanspreekt, is de ambitie die de bank heeft om een voortrekkersrol te nemen bij de uitdagingen waar de wereld voor staat. In zijn eerste jaar is hij meer overtuigd geraakt dat Europa belang heeft bij sterke zelfstandige banken. We spraken Peek over de uitdagingen waar het continent voor staat en de rol die BNP Paribas speelt in het aangaan daarvan.
Het is zover: Trump is begonnen aan zijn tweede termijn als president. Tijdens een klantsessie kreeg Hugo Peek een tijdje geleden de vraag: is Trumps verkiezingswinst goed of slecht nieuws voor Europa?
Zelf bekijkt hij het liever vanuit een ander perspectief. “Je kunt ook zeggen: het is een wake-up call voor Europa. Het wordt belangrijker dat we onze eigen broek ophouden. Ik hoop dat het ons in beweging brengt.”
Want lange tijd heeft Europa afhankelijkheid te makkelijk geaccepteerd, vindt Peek. “We hebben tientallen jaren vertrouwd op Russisch gas voor onze energie en op Amerika voor onze veiligheid.”
Speler van betekenis
Dit speelde mee in Peeks beslissing een jaar geleden om de rol van CEO van BNP Paribas Nederland te accepteren. Ruim vier jaar eerder had hij na meer dan vijfentwintig jaar (met name bij ABN AMRO) het bankwezen verlaten.
“Ik had er niet meer op gerekend dat ik zou terugkeren”, geeft hij aan. “Ik was vertrokken met het idee dat de Nederlandse banken minder internationaal georiënteerd zijn.”
“Bij BNP Paribas spreken ze nadrukkelijk de ambitie uit om internationaal toonaangevend te zijn”, verklaart hij zijn terugkeer in de bankenwereld. “Het is een heel duidelijke doelstelling om zelf verandering in gang te zetten.”
“Er zijn sterke spelers nodig die tegenwicht bieden aan Amerikaanse en Chinese banken en vermogensbeheerders.”
“Daarnaast staat BNP Paribas nadrukkelijk voor de eigen Europese wortels en hebben ze de focus op Europa. Met de macro-economische uitdagingen en geopolitieke dreigingen waar we voor staan moeten we meer doen om onze autonomie te bewaken en daar horen ook sterke spelers bij die tegenwicht kunnen bieden aan Amerikaanse en Chinese banken en vermogensbeheerders.”
“Het verbaast mij weleens met welk gemak dit over het hoofd wordt gezien”, benadrukt hij. “Dat wij het als Europa geen probleem vinden dat er met name kleine nationale banken zijn en dat bij grote internationale transacties, vermogensbeheer of custody, de keuze vaak heel vanzelfsprekend op Amerikaanse partijen valt.”
In beweging brengen
Het is niet voor niets dat BNP Paribas zichzelf een leidende rol toedicht. Met meer dan 180.000 medewerkers wereldwijd, een aanwezigheid in 64 landen en €2.594 biljoen aan beheerd vermogen is het de grootste bank van de Europese Unie.
Dat enorme kapitaal speelt natuurlijk mee in de leidende positie van BNP Paribas. Peek nuanceert echter het bekende beeld van de bank als puur geldschieter. “De meeste financiering komt niet van de banken, maar van de kapitaalmarkten – denk aan verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, asset managers, spaarders.”
Hierin vervult BNP Paribas wel degelijk een belangrijke functie, geeft hij aan, maar dan vooral als intermediair. “Al die institutionele partijen in beweging zien te krijgen, dat is een voorname rol die we hebben.”
Energieonafhankelijk
Een andere belangrijke is de adviesrol. Deze pakt BNP Paribas onder meer binnen een van de sectoren die de grootste uitdaging vormt voor de Europese autonomie: zelfstandige energievoorziening.
Zo adviseerde de bank het ministerie van Klimaat en Groene Groei over de financierbaarheid van de ontwikkeling van kerncentrales in Nederland. “Het politieke draagvlak voor kernenergie als aanvulling op wind en zon lijkt te groeien, maar het bouwproces is kostbaar en langdurig”, schetst Peek. “Dat maakt de financiering echt een kluif.”
“We brengen al onze diensten bij elkaar zodat we meer synergie creëren en klanten nog beter kunnen bedienen.”
Mede vanuit Frankrijk – een land met veel kerncentrales – heeft BNP Paribas veel ervaring op het gebied van de financiering van nucleaire energie, die het wereldwijd inzet. “Maar we adviseren veel breder, onder meer via onze Low-Carbon Transition Group. Dit is een team van 200 collega’s dat zich voorheen richtte op olie en gas, en is omgevormd tot een team dat zich bezighoudt met energietransities.”
Alles behalve retail
Via dergelijke projecten speelt BNP Paribas ook in Nederland een belangrijke rol in het aangaan van de grote opgaven waar Europa voor staat. Toch zullen de meeste mensen niet precies weten waar de Nederlandse tak zich mee bezighoudt. Niet gek, als je bedenkt dat BNP Paribas hier geen retailbank is.
“We zijn een full-service zakenbank”, vat Peek de activiteiten bondig samen. “We doen eigenlijk alles behálve retail.”
Zo richt BNP Paribas Nederland zich – naast de corporate en institutionele bank – onder meer op verzekeringen, vastgoed en vermogensbeheer. Ook richt het zich met BNP Paribas Arval op duurzame mobiliteit.
In totaal telt de groep negen entiteiten. Eén van de belangrijkste opdrachten die Peek meekreeg bij zijn aantreden, was om deze verder te integreren. “Dat is al ingezet door mijn voorganger Geert Lippens”, vertelt Peek. “En toen ik binnenkwam werd ik meteen enthousiast over de vele mogelijkheden die het combineren van onze dienstverlening biedt.”
“We doen steeds meer samen, bijvoorbeeld door met vastgoedbeheer en asset management samen op te trekken”, legt hij uit. “De interne samenwerking krijgt ook gestalte in ons nieuwe kantoor, een houten gebouw dat momenteel wordt gebouwd aan de Zuidas. Veel van onze mensen die nu nog op verschillende plekken werken komen daar straks samen.”
Belangrijker nog, geeft hij aan, is wat de klanten merken van de integratie. “We brengen al onze diensten bij elkaar zodat we meer synergie creëren en klanten nog beter kunnen bedienen. Zij vinden het ook prettig om alles letterlijk onder één dak te hebben.”
Groeimotor Nederland
Ook profiteren de klanten van het wereldwijde netwerk van BNP Paribas. “Dat is van grote waarde voor bedrijven die internationaal actief zijn. En dat zijn hier bijna álle bedrijven – onze economie is enorm servicegericht en Nederland is gewoon te klein om je alleen op de binnenlandse markt te richten. En dat is alleen maar mooi, maar maakt je ook sterk afhankelijk van de rest van Europa.”
“We verwachten dat de Nederlandse economie dit kwartaal het snelst zal groeien van alle Noord-Europese landen.”
In dat kader zijn de autonomie en concurrentiekracht van Europa des te belangrijker voor het Nederlandse bedrijfsleven. Ook die concurrentiekracht staat de laatste jaren onder druk, onder meer door de tegenvallende economische groei in Duitsland en Frankrijk. Maar waar het sentiment ook in Nederland niet bepaald optimistisch is, stelt Peek dat we er relatief juist goed voor staan.
“Ja, de inflatie is hoog. Maar dat komt mede doordat we het qua groei beter doen dan de meeste andere landen in Europa. Met onze servicegerichte economie lopen we voor op industriële economieën zoals de Duitse. En door de krapte op de arbeidsmarkt heeft bijna iedereen werk. Daardoor blijven de mensen toch kopen en stijgen de lonen mee, waardoor ook de prijzen weer stijgen.”
Die inflatie verhult volgens Peek dan ook een beetje de goede uitgangspositie van Nederland. “Ons economisch bureau verwacht dat de Nederlandse economie dit kwartaal het snelst zal groeien van alle Noord-Europese landen, zo is te lezen in onze laatste outlook.”
Nederlandse bank
Daarmee kunnen Nederlandse bedrijven juist een voortrekkersrol spelen in het versterken van Europa. En daar ondersteunt BNP Paribas ze uiteraard graag in. Peek: “Ik hoor klanten weleens zeggen dat ze juist graag een Europese bank kiezen, maar wel zoeken naar wereldwijde dekking. Dat Nederlandse klanten juist voor ons internationale netwerk kiezen laat zien dat we op de goede weg zijn.”
En ook binnen Nederland is BNP Paribas een speler van formaat. “Vergis je niet, als je kijkt naar onze zakenbank zijn we de vierde grootste bank van Nederland. Dat is best een flinke positie. En we mogen dat nog wel meer uitdragen wat mij betreft.”
En waar het van oorsprong een Franse bank is, benadrukt Peek de diepe wortels in Nederland. “We zitten hier al 150 jaar. We zien onszelf daarmee als een semi-thuisbank, naast de grote drie.”