De Zweedse fintech-onderneming Tink heeft in een nieuwe financieringsronde €90 miljoen opgehaald. ABN AMRO was niet voor het eerst één van de investeerders. De bank stak al drie keer eerder miljoenen in Tink. ABN AMRO en Tink ontwikkelden samen de app Grip, een digitaal huishoudboekje. Tink manifesteert zich echter steeds meer als een verkeersleider binnen het Europese Open Banking ecosysteem, wat het voor ABN AMRO interessant maakt om verbinding te houden met Tink.
Er zal toch minstens een blik van herkenning zijn als afgevaardigden van ABN AMRO en Tink elkaar ontmoeten en vermoedelijk ook wel een joviale handdruk. ABN AMRO investeert namelijk voor de vierde keer in Tink, in evenzovele jaren. Daarmee blijft de bank nauw contact onderhouden met een bedrijf met een veelbelovende propositie. Naast ABN AMRO - via fintech-investeringsvehikel ABN AMRO Ventures - namen diverse andere partijen deel aan de investeringsronde, waaronder Opera Tech Ventures, wat weer de fintech-arm is van BNP Paribas.
Grip
De samenwerking tussen ABN AMRO en Tink liet al in 2015 de app Grip het levenslicht zien. Grip werkt als een digitaal huishoudboekje, dat gebruikers in staat stelt meer en nauwkeuriger inzicht in hun uitgavenpatroon te krijgen. Mede door de invoering van PSD2 is Grip inmiddels ook te gebruiken door klanten van Rabobank en SNS.
De vraag rijst hoeveel er nu eigenlijk te verdienen valt met een digitaal huishoudboekje. Dat is een leuke en nuttige aanvulling op bestaande diensten, maar is het de ene na de andere miljoeneninvestering waard? Vermoedelijk niet en dat is ook niet de reden waarom ABN AMRO en andere partijen blijven investeren in Tink. Tink heeft zich in enkele jaren tijd opgewerkt tot een soort digitale verkeerstoren die via API’s verbindingen legt tussen banken, fintechs en hun apps. Naar eigen zeggen is Tink al verantwoordelijk voor verbindingen met zo’n 2.500 Europese banken, goed voor 2,5 miljoen bankrekeningen.
De oplettende lezer zal opmerkelijke parallellen zien met de Amerikaanse startup Plaid. Plaid vervult eenzelfde soort rol als Tink, maar dan vooral op de Britse en Amerikaanse markt. Plaid was vorige week in het nieuws vanwege een grote overname door creditcardmaatschappij Visa. Visa telde maar liefst $5,3 miljard voor de fintech-onderneming. Zo bezien zit ABN AMRO voor een dubbeltje op de eerste rang, hoewel de bank natuurlijk slechts mede-aandeelhouder is.