Digitale schuldhulpverlener Buddy ontvangt PSD2-licentie

12 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Buddy is een van oorsprong Rotterdamse fintech-onderneming die zich richt op ondersteuning van financieel kwetsbare ondernemers. Deze week ontving Buddy een PSD2-licentie van De Nederlandsche Bank (DNB), waarmee het bedrijf toegang krijgt tot de betaalgegevens van gebruikers. Op basis daarvan geeft Buddy adviezen over budgettering, toetst het eventuele rechten op toeslagen en zorgt de app dat vaste lasten altijd betaald worden. 

Het is volgens de ondernemers voor het eerst dat een fintech die actief is in het sociale domein een PSD2-vergunning ontvangt. Die vergunning kwam er niet zomaar. Met een doorlooptijd van anderhalf jaar moest men over enig geduld beschikken alvorens de vruchten te kunnen plukken van de mogelijkheden van PSD2. Deze week kwam die vergunning, waarmee Buddy eindelijk echt van start kan gaan. 

Budgetteren en prioriteren

De Buddy-app is oorspronkelijk een product van acht Nederlandse gemeenten, Buddy Payment en Rabobank. Buddy is bedoeld om de schuldenpositie van kwetsbare Nederlanders te verbeteren en waar mogelijk te voorkomen dat zij in zo’n positie terechtkomen. Hoe werkt dat dan? De app maakt op basis van betaalgegevens een overzicht van iemands vaste lasten en wat het vrij te besteden bedrag is per periode. De app kan ook automatisch berichten versturen naar instanties om naheffingen te voorkomen, bijvoorbeeld in het geval van te laat betalen of onterechte uitkeringen. Juist dat laatste zorgt regelmatig voor extra problemen op de problemen die er toch al zijn. 

Naast prioriteit toekennen aan het betalen van vaste lasten gebruikt Buddy de toegang tot de betaalgegevens om een inschatting te maken van het inkomen. Op basis daarvan toetst het systeem of iemand recht heeft op toeslagen voor bijvoorbeeld huur, zorg of kinderopvang. Een kleine stijging van het inkomen leidt er soms toe dat iemand net boven een bepaalde grens valt en het recht op de toeslag verliest. Wie daar te laat achter komt kan in serieuze financiële problemen komen. Vaak moet bovenop het verschuldigde bedrag immers een naheffing betaald worden. 

Na een pilot in acht gemeenten is het snel gegaan. Momenteel zijn er 89 gemeenten aangesloten bij een aanbesteding rondom een financiële hulp applicatie waar Buddy Payment aan deelneemt. Het bedrijf kijkt met een gezonde dosis nervositeit uit naar de nabije toekomst: “Het was een complex traject omdat we als start-up alles vanaf nul hebben moeten opbouwen. Nu we de licentie hebben kunnen we écht van start. We kunnen niet wachten om de eerste gebruikers in onze app te verwelkomen”, aldus CEO en medeoprichter Camiel Kuiper.