Consumenten die nog steeds met een hypotheek van DSB zitten kunnen die per 1 april boetevrij aflossen of overstappen naar een andere bank. Dat meldt de Consumenten die de hypotheekvoorwaarden van Finqus – de rechtsopvolger van DSB – heeft uitgeplozen. Het zou al met al nog om duizenden mensen gaan.
De merknaam DSB is al tijden uit het straatbeeld verdwenen. Nog niet uit de media overigens. Met enige regelmaat zijn er berichten over de kruistocht van Dirk Scheringa tegen toenmalige beleidsmakers uit de financiële sector, die een rol van betekenis speelden tijdens de val van DSB. Dat heeft tot op heden nog weinig opgeleverd. Hoe dan ook, er zijn nog steeds zo’n 18.000 Nederlanders die maandelijks netjes hun hypotheek aan het afbetalen zijn aan wat eens DSB was. Dat heet nu overigens Finqus, dat in 2016 de leningenportefeuille heeft overgenomen.
In veel toenmalige hypotheekvoorwaarden van DSB stond een bepaling dat klanten na tien jaar boetevrij mochten gaan aflossen. Volgens de consumenten was dat al mogelijk voor leningen en tweede hypotheken, maar nu dus ook voor eerste hypotheken. Het faillissement is inmiddels tien jaar geleden, waardoor de maatregel van kracht wordt. Om scheve gezichten te voorkomen heeft Finqus besloten dat de voorwaarde voor alle klanten zal gaan gelden.
Voor de 18.000 mensen waar het om gaat is het bericht ogenschijnlijk goed nieuws. Veelal zitten ze vast aan rentes die een stuk hoger liggen dan wanneer ze op dit moment een hypotheek zouden afsluiten. Echter waren de spoken van DSB nog steeds rond, in die zin dat DSB destijds veel te hoge hypotheken heeft verstrekt, waardoor sommigen nu nog steeds boven de 100% van de woningwaarde zitten. Huidige banken zullen die hypotheken niet zomaar over kunnen nemen, zo waakt de consumentenbond voor teveel optimisme.