Scheringa gaat betrokken beleidsbepalers rond faillissement DSB horen

30 augustus 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Op bevel van de rechter vinden volgende week drie dagen lang getuigenverhoren plaats met betrekking tot de val van DSB in 2009. Een verzoek hierom van Dirk Scheringa werd eerder dit jaar goedgekeurd door de rechtbank in Den Haag. Scheringa en zijn team willen boven water krijgen of de handelswijze van DNB bijgedragen heeft aan de val van het imperium van Scheringa.

In tv-programma Goedemorgen Nederland doet financiële speurneus en vertegenwoordiger van Stichting Hypotheekleed Pieter Lakeman op 1 oktober 2009 een oproep aan DSB-rekeninghouders hun geld weg te halen van de bank, met als hoofddoel DSB failliet te laten gaan. Veel rekeninghouders geven hieraan gehoor. In tien dagen tijd vloeit ruim €650 miljoen kapitaal weg, wat DSB stevig doet wankelen. Voor De Nederlandsche Bank (DNB) het sein om zondagavond nog de rechtbank te verzoeken de noodregeling van de ‘Wet financieel toezicht’ van toepassing te verklaren. De ochtend erna wordt die noodregeling van kracht, nadat vroeg in de ochtend een nieuwe bankrun is geweest door berichten in de pers, meer specifiek de Volkskrant en het FD. Vanaf die dag kunnen rekeninghouders bij DSB niet meer beschikken over hun eigen rekening.

Scheringa laat DNB-medewerkers horen

Het team rond Scheringa richt zich op de bron van de berichten in de pers vroeg in de ochtend van die bewuste maandag 12 oktober. Volgens Scheringa was er sprake van “het opzettelijk lekken van informatie door DNB ten tijde van het aanvragen van de noodregeling DSB”. Dit zou geleid hebben tot een ‘aantoonbaar verkeerde publiciteit en een feitelijk onnodige bankrun op DSB’ en dientengevolge het faillissement van DSB. Volgens Scheringa spraken DNB en toenmalig minister van Financiën Wouter Bos te openlijk over de ‘val van DSB’, hoewel dat volgens Scheringa door het kabinet tot staatsgeheim was verklaard. Scheringa verwijt de toezichthouder onzorgvuldig handelen en acht DNB daarom schadeplichtig. Er ligt een claim van €830 miljoen. Inmiddels zijn DNB, AFM en de Staat allen formeel aansprakelijk gesteld.

Vertrouwelijke informatie

Voor de rechtbank had voormalig DNB-topman Nout Wellink al verklaard dat DNB niets te maken had met het lekken van vertrouwelijk informatie. Tijdens de persconferentie merkte Wellink op dat het lekken bovendien niet kwaadwillig gebeurd hoefde te zijn. Er waren nog vijf banken betrokken bij de besprekingen rond een ultieme reddingspoging van DSB. Op maandag, dinsdag en woensdag aanstaande hoort advocaat Geert-Jan Knoops beleidsbepalende medewerkers van DNB van dat moment om boven water te krijgen of zij wel of niet verantwoordelijk waren voor (bewust) lekken. De vijf personen die gehoord worden zijn namens het ministerie van Financiën Gita Salden (toenmalig hoofd financiële stabiliteit) en toenmalig afdelingshoofd Marktgedrag en Effectenverkeer Charles Wijnker, namens DNB Lex Hoogduin, destijds directeur, toezichthouder Jaap Holthuizen en hoofd Communicatie Benno van der Zaag naar Den Haag. Alleen Van der Zaag is nog actief voor dezelfde werkgever. 

DS-claimstichting

Scheringa wordt gesteund door een groep ondernemers die zich verenigd hebben in DS-claimstichting. De stichting is opgericht om naar eigen zeggen Dirk Scheringa gerechtigheid, eerherstel en genoegdoening te geven. Daartoe hebben zij de afgelopen jaren zelf onderzoek gedaan naar de aanpak van de zaak door DNB en de Staat.