Deelnemers aan het Data & Technology traineeship van De Nederlandsche Bank richten zich dagelijks op de enorme schatten die zich binnen de organisatie bevinden. Nee, niet de 600 ton goud in de kluizen, maar de tientallen terabytes aan data. Noor is één van hen en vertelt over de combinatie van werken en ontwikkelen in dienst van de toezichthouder.
“Met een bachelor International Business & Management en een master Information & Network Economics heb ik veel kennis van business en economie, maar iets minder van IT. Ik kon al wel programmeren in Python en gebruikte data science-vaardigheden tijdens mijn master, maar wilde mezelf nóg meer ontwikkelen in technische richting. Het Data & Technology traineeship bij DNB sprak me aan omdat je verdeeld over twee jaar in drie verschillende teams werkt op het gebied van security, development en data. Bij niet zomaar een organisatie, maar bij een die een centrale rol speelt in onze economie.
Eigen API bouwen
Mijn eerste ‘plaatsing’ was bij security. Hier heb ik onder meer meegeschreven aan beleidsstukken over het informatiebeveiligingsbeleid; heel interessant om te werken aan iets wat DNB-breed wordt gebruikt. Daarnaast heb ik een kijkje mogen nemen binnen het Cyber Defense Center (CDC). De processen en systemen die daar worden gehanteerd en gebruikt zijn innovatief en van zeer hoge kwaliteit. Ik heb meegedraaid bij alles wat binnen het CDC gebeurde: van cyberaanval tot incidentmanagent. Voordat ik startte wist ik niets over cybersecurity. Vakbekwame collega’s aan wie ik alles kon vragen, maar ook verschillende cursussen hebben mijn kennis enorm verrijkt.
“Binnen het Data & Technology traineeship staat vast dat je binnen security, development en data gaat werken. Maar op de invulling van je plaatsingen, je opdrachten, kun je zelf invloed uitoefenen door je voorkeuren aan te geven. Na mijn eerste plaatsing wist ik dat ik tijdens de tweede in elk geval meer aan de slag wilde met software engineering en het software development-proces. En die wens kwam uit.”
“Op dit moment werk ik namelijk in een development-team dat applicaties ontwikkelt die DNB ondersteunen in haar toezichttaken. DNB houdt toezicht op banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere financiële instellingen; deze processen zijn we steeds verder aan het digitaliseren. Mijn opdracht? Zelf aan de slag met een API die ervoor zorgt dat verschillende toezichtsystemen met elkaar kunnen ‘praten’. Ik ben begonnen in een onbekend systeem met een programmeertaal die ik niet kende, maar nu boek ik elke dag vooruitgang. Het motiveert als je ontdekt hoe veel je hier kunt bereiken.”
Werken voor Nederland
Vóór dit traineeship heb ik voornamelijk in het bedrijfsleven gewerkt. Het grote verschil tussen commerciële bedrijven en DNB is dat je je direct inzet voor maatschappelijke doelen. Ik werk nu voor Nederland, bij dé organisatie die zich sterk maakt voor financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Met mijn team maak ik kwalitatief goede applicaties waarmee we waarde creëren voor Nederland en het economisch stelsel. Hierbij krijg je de ruimte om echt ergens in te duiken en inhoudelijk veel kennis op te doen. En weet je een keer iets niet? Tot nu toe ben ik overal heel goed opgevangen; ik voel me nooit bezwaard om mijn collega’s om hulp te vragen.
Mijn derde werkplek zal binnen data zijn. Ik weet nog niet precies wat ik ga doen, maar verwacht binnenkort een lijst met toffe projecten waaruit ik kan kiezen. Als ik mijn laatste opdracht heb afgerond, verwacht ik niet dat ik afscheid ga nemen; wat mij betreft is er geen andere organisatie is waar ik me meer kan ontwikkelen dan DNB.”