Ruim zeven jaar is Gregory Schlimmer werkzaam voor betaaldienstverlener PayGlobal Technology (voorheen Xeu.com), waar hij de rol van Senior Accountmanager en Product Manager IBANC vervult. Zijn werkzaamheden variëren van efficiency & control van betalingsstromen binnen een multinational tot het helpen bij de maandelijkse incasso van een non profit organisatie. Tegenover Banken.nl vertelt hij over zijn bedrijf en hoe PayGlobal inspeelt op de ontwikkelingen in de betaalmarkt.
PayGlobal Technology werd in 2012 opgericht. Schlimmer: “Wij ondersteunen klanten van Europese banken bij de overgang naar nieuwe bestandsformaten die door SWIFT en SEPA zijn geïntroduceerd. Onze software laat organisaties efficiënt incasso’s en betalingen aanmaken, controleren, uitvoeren en beheersen, conform de laatste SWIFT ISO 20022 en SEPA normen. Met onze software kunnen eenvoudig en foutloos batchbestanden voor de bank worden gegenereerd. Wij werken dikwijls op verzoek van banken samen met hun klanten. De software is inmiddels in gebruik genomen door circa 20.000 organisaties.”
“Bij de introductie van IBAN/SEPA bleek onze IBANC software voor veel organisaties de ideale oplossing om efficiënt incasso’s en betalingen uit te voeren. Alle Nederlandse Banken hebben tijdens de overgang naar SEPA en ook daarna IBANC software aanbevolen aan hun klanten, een grote bank heeft zelfs voor duizenden klanten de software betaald”, legt Schlimmer uit.
Sinds de introductie van SEPA in 2013 en de daarbij behorende nieuwe batch-formaten is er een continue ontwikkeling daarin. Zo worden de verouderde, nationale formaten voor verzamelbetalingen en verzamelincasso's vervangen door de nieuwe Europese variant. In 2014 werd het Nederlandse Clieop ( Clieop staat voor Cliënt Opdracht) vervangen door SEPA. SEPA zorgde onder andere ervoor dat batch incasso’s anders aangeboden moesten worden bij de banken. Schlimmer legt uit: “IBANC software zorgt daarbij voor een rimpelloze omschakeling voor organisaties en blijkt in de praktijk vollediger en klantvriendelijker dan standaard software.”
Uitfasering BTL 91
Op de vraag welke rol PayGlobal technology in dit kader speelt, legt Schlimmer uit hoe PayGlobal Technology in 2019 de wereldwijd betalen versie van de software introduceerde: IBANC Global. Het Nederlandse BTL 91 (Buitenland 1991) formaat gaat vervangen worden door pain.001.001.003, een uniform bestandsformaat voor alle uitgaande betalingen, conform de Common Global Implementation (CGI) standaard, licht Schlimmer toe. “Via dit uniforme standaard formaat kunnen SEPA CT transacties, spoedbetalingen en non-euro transacties nu al worden aangeboden bij de bank.”
De senior manager voegt toe: “Ook nu weer zien we dat banken hun klanten stimuleren onze oplossing te gebruiken. Rabobank is in Nederland al bezig het BTL91 formaat uit te faseren voor haar klanten. Niet alle klanten zijn daar klaar voor en lang niet alle betaalsoftware blijkt dit foutloos aan te kunnen of voldoende mogelijkheid tot integratie te bieden. Rabobank introduceerde ons hiervoor bij hun groot zakelijke klanten met problemen rondom deze migratie. Mede door de positieve feedback van klanten kregen we ook deze week weer Rabobank klanten met problemen rondom (internationale) batchbetalingen doorverwezen.”
Volgens Schlimmer kijkt PayGlobal Technology positief naar de toekomst: “Naast verdere uniformering van bancaire bestandsformaten zien we dat meer en meer organisaties hun interne processen verder willen optimaliseren. Dit levert veel kansen op voor ons als specialist in de aanmaak, interne controle en verwerking van alle betaal- of incasso bestanden.”