ASN Bank verbindt zich aan programma ‘Biobased bouwen’

18 februari 2021 Banken.nl 3 min. leestijd

Nederland staat voor een immense duurzaamheidsopgave, zoveel mag langzamerhand als bekend worden verondersteld. In het kader van de transitie naar een duurzame samenleving buigt een groep beleidsmakers van ministeries, gemeentes, bouwbedrijven en duurzame ondernemers zich gezamenlijk over de vraag hoe de duurzaamheidsdoelstellingen kunnen samengaan met de ambities voor de woningmarkt. ASN Bank heeft zich als eerste bank aangesloten bij deze verkenning.

Binnen 10 jaar wil ons land er 1 miljoen betaalbare woningen bij hebben en minimaal 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzamen. Dat legt veel druk op de ambitie om de CO2-uitstoot te verminderen en op de beschikbaarheid van grondstoffen. “Blijven bouwen in conventionele grondstoffen, materialen die in de productie volop CO2 uitstoten, is geen optie meer”, aldus de initiatiefnemers van het programma.

Betaalbare woningen

Biobased bouwen – een manier van huizen bouwen en isoleren waarbij natuurlijke, hernieuwbare materialen worden gebruikt – kan een belangrijke rol gaan spelen in de transitie naar een CO2-neutrale samenleving met genoeg betaalbare woningen. De mogelijkheid om bij het bouwen van huizen kruislaaghout te gebruiken, dat van nature kwalitatief licht en veilig is, wordt als interessant voorbeeld genoemd van een innovatie waarmee CO2 uit de lucht wordt gehaald en voor jaren wordt vastgelegd.

Efficiënt en goedkoop

ASN Bank heeft zich als eerste bank aangesloten bij het programma ‘Ruimte voor biobased bouwen’, omdat de bank zich kan vinden in de doelstellingen en ambities die bij het programma horen.

Jeroen Loots, Senior adviseur klimaat, legt uit: “Vanuit onze ASN Bank-Ambities om in 2030 klimaatpositief te zijn en netto positief bij te dragen aan biodiversiteit, willen we deze transitie in de bouwsector actief stimuleren.”

Volgens Loots zijn veel klimaatdoelstellingen gericht op het verminderen van CO2-uitstoot maar minder op de opslag ervan, en worden dure machines ontwikkeld waarmee opslag op zeer beperkte schaal mogelijk is. “Maar geen machine is zo efficiënt en goedkoop als de natuur. Met deze vorm creëer je waarde in de vorm van betaalbare woningen”, aldus Loots.

Samenwerking

Naast de samenwerking met onder meer bouwbedrijven, beleidsmakers, projectontwikkelaars en duurzame ondernemers, ondertekende ASN Bank de ‘City Deal Circular en Conceptueel Bouwen’. Dit is een overeenkomst tussen gemeenten, provincies, ministeries, diverse organisaties en private partije, die zich allemaal beloven in te zetten voor versnelling en verbetering in het circulair bouwen in de stad.

ASN Bank verwacht op meerdere manieren te kunnen bijdragen aan deze transitie. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar mogelijkheden om projecten in de biobased-bouwketen te financieren.

Daarnaast wordt onderzocht hoe de koper zo goed mogelijk kan worden ondersteund, zoals met een ‘duurzame hypotheek’. Jeroen Loots ten slotte: “Wat we nodig hebben, zijn mooie pilots die laten zien dat het anders kan.”