Zo’n 6% van de midden- en kleinbedrijven in ons land zullen het aankomende anderhalf jaar failliet gaan.
Onderzoekers van Experian, een informatieleverancier voor het leveren van data en analytische instrumenten, hebben de impact van de coronacrisis op de kredietscores en het aantal faillissementen bij mkb-bedrijven onder de loep genomen. Experian verwacht dat de kredietwaardigheid van bedrijven de komende kwartalen zal afnemen, wanneer de betaalpauzes en steunprogramma’s vanuit de overheid wegvallen.
Ook verwacht Experian dat het wanbetalingspercentage in de meest kwetsbare sectoren zal oplopen tot 6% of hoger. Vooral kleine bedrijven met minder dan vier werknemers staan onder grote financiële druk. Bedrijven in de horecasector (7%), toerismesector (5%) en uitzendsector (5,5%) lopen het grootste risico om binnen achttien maanden failliet te gaan.
Economische uitdagingen voor het mkb
De onderzoekers concluderen dat het mkb door de coronacrisis voor grote uitdagingen staat. Zo lopen kleine bedrijven van één tot vier werknemers het grootste risico om failliet te gaan. De kans dat zij de aankomende achttien maanden over de kop gaan is twee tot drie keer groter, vergeleken met bedrijven die vijftig of meer werknemers in dienst hebben.
Tevens blijkt uit het onderzoek dat de financiële noodsteun van het Rijk een stabiliserend effect heeft, maar dat deze van korte duur is. Wanneer de steunmaatregelen ten einde komen, verwacht men dat mkb’ers op zoek gaan naar alternatieve financieringsbronnen.
Tot slot zetten eventuele verlengde coronamaatregelen ook de kredietscores van bedrijven onder druk. Uit de onderzoeksbevindingen komt naar voren dat de kredietrisico’s in heel Nederland zijn toegenomen.
‘One size fits all’ niet meer van deze tijd
Herman Peeters, Principal Global Consultant bij Experian Nederland, stelt dat afgewacht moet worden wat de economische gevolgen van de crisis op de lange termijn voor mkb’ers in Nederland zullen zijn. “De data laten ons echter zien dat veel sectoren de komende maanden het risico lopen op een lage kredietscore, een verminderde kredietwaardigheid en een hogere kans op een faillissement.”
“Als de beperkingen aanhouden en financiële steun van de overheid wegvalt, zullen de kleinste mkb’ers niet in staat zijn er financieel bovenop te komen. Gesegmenteerd inzicht in portefeuilles en een gedifferentieerde aanpak bij het afsluiten, innen en terugvorderen van leningen zijn essentieel. Een ‘one size fits all’ aanpak is niet meer van deze tijd”, aldus Peeters.
Tot slot legt Peeters uit dat de analyse bevestigt dat sommige sectoren, zoals de horeca- en de toerismesector, meer problemen ondervinden dan andere sectoren tijdens de pandemie. “Wat de gegevens aantonen over toekomstige patronen van risico en herstel voor het mkb is echter belangrijker. Historische data bieden kredietverstrekkers niet langer een nauwkeurig beeld bij het beoordelen van kredietaanvragen van mkb’ers. Realtime, datagedreven inzichten zullen essentieel zijn om inzicht te krijgen in de risico’s en de toekomst van deze bedrijven te beschermen”, besluit de adviseur.