Rabobank start proef met kredietshoppen voor Bol.com ondernemers

07 april 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ondernemers die via Bol.com hun producten verkopen, kunnen sinds kort via het platform shoppen voor een krediet bij Rabobank. De bank belooft binnen een kwartier te laten weten wat er geleend kan worden en tegen welke voorwaarden. Vooralsnog gaat het om een proef onder enkele honderden partners. Mocht deze succesvol blijken, wordt de kredietoplossing breder in de markt gezet.

Volgens Margaret Versteden, Chief Platform Officer bij Bol.com, hebben partners van het retailbedrijf een grote behoefte aan flexibel werkkapitaal. “We willen het voor verkooppartners makkelijk maken om succesvol bij ons te zijn. De lening kan worden gebruikt voor investeringen in voorraad om bijvoorbeeld seizoenspieken op te vangen, denk aan het seizoen voor barbecues of airconditioners, of een gunstige inkoopkans te benutten.”

Rabobank start proef met kredietshoppen voor Bol.com ondernemers

Efficiënt en flexibel

Ondernemers die een lening aanvragen, moeten inzicht geven in hun bestel- en bankdata. Rabobank verwacht daarmee een goed beeld te kunnen vormen van de terugbetaalbereidheid en financiële gezondheid van een bedrijf. Volgens Marcel Gerritsen, directeur Strategie & Innovatie Bedrijven bij Rabobank, heeft de bank een nieuw systeem opgezet. “De omvang en aflossing zijn direct gekoppeld aan de omzet van de verkooppartner op bol.com. Efficiënt en flexibel. Je betaalt alleen wat je gebruikt”, legt Gerritsen uit.

Bij het verstrekken van krediet krijgt Rabobank dus inzicht in de verkoopcijfers van bol.com. De bank maakt hiervoor gebruik van de enkele jaren geleden ingevoerde Europese betaalrichtlijn PSD2, die inzicht in de bankrekening regelt. Deze regeling staat niet alleen open voor klanten die de bank al kent, maar ook voor rekeninghouders van ING en ABN Amro. De leningen lopen tussen de drie en twaalf maanden, hebben een bandbreedte tussen de €5000 en €250.000 en de reguliere bancaire rentes zijn van toepassing. 

Potentieel 37.000 nieuwe klanten

Om voor een dergelijke lening in aanmerking te komen, moeten ondernemers langer dan een jaar actief zijn als verkoper op bol.com, een KvK-nummer hebben en een rekening bij Rabobank, ING of ABN Amro. De verkoopsite telt in totaal 46.000 partners, 80% daarvan geeft aan gebruik te willen maken van dergelijke financieringsopties.