Amsterdam hoort bij de vijf steden die in navolging van de brexit de meeste financiële instellingen naar zich hebben weten te trekken.
Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft voor Londen meer ingrijpende consequenties dan eerder voorspeld, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Britse denktank New Financial uit Londen. Meer dan 440 financiële dienstverleners hebben een deel van hun bedrijfsvoering of personeel naar de Europese Unie verplaatst. De grootste banken verplaatsten al 900 miljard pond (ruim €1.000 miljard) aan activa.
Ernstige onderschatting
Hoewel Londen voorlopig het belangrijkste financiële centrum in Europa zal blijven, verliest de City aan invloed, nu een groter deel van de handel onder Europees toezicht valt. Het aantal verplaatsingen is volgens de onderzoekers een ‘ernstige onderschatting’ en zal naar alle waarschijnlijkheid verder oplopen de komende tijd.
In de concurrentiestrijd tussen de Europese steden – als het gaat om het binnenhalen van financiële dienstverleners – komt Dublin naar voren als de grote winnaar. De Ierse hoofdstad is goed voor een kwart (135) van alle verhuizingen. Parijs komt uit op een vijfde (102). In de top vijf staan verder achtereenvolgens Luxemburg (95), Frankfurt (63) en Amsterdam (48). De Nederlandse hoofdstad mag onder meer de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock en de Royal Bank of Scotland verwelkomen.
De onderzoekers schatten dat al die verhuizingen gevolgen hebben voor ten minste 7.400 banen. Dit cijfer is gebaseerd op de informatie van zeventig instellingen. Grote zakenbanken hebben in een nieuwe vestingsstad al gauw een paar honderd werknemers nodig. Met de verplaatsing van de Royal Bank of Scotland naar Amsterdam zullen zo’n 150 banen gemoeid zijn.
Andere dynamiek
William Wright, directeur van New Financial, verwacht dat het Europese aandeel verder zal stijgen, mede vanwege de vele verhuizingen van Europese handelsdesks naar de EU. “Als het Britse aandeel in de toekomst tot onder de 50% zakt, kan er een heel andere dynamiek ontstaan.” Hij verwacht echter niet dat dit op korte termijn zal gaan gebeuren.
Wright waarschuwt ook dat Londen het risico loopt zijn functie als Europese hub te verliezen, maar stelt tegelijkertijd dat het niet betekent dat de rol van de Britse hoofdstad als mondiaal knooppunt op de tocht staat. “Als een Amerikaanse bank zaken wil doen met een Japanse bank, zal die dat nog steeds via Londen doen.”
Toch ziet hij duidelijke signalen dat de verhoudingen aan het verschuiven zijn. Een voorproefje daarvan is te zien in beslissingen zoals die van de Japanse bank Norinchukin en verzekeringsbedrijf Lemonade, die allebei in Amsterdam zijn neergestreken. “Vijf jaar geleden hadden zulke bedrijven nooit aan Amsterdam gedacht en waren ze automatisch naar Londen gegaan.”
Lees ook: Britse bankiers overtuigd dat Londen financieel hart Europa blijft