BlackRock overweegt kapitaal te investeren in Nederlands windmolenpark op zee
‘s Werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock overweegt een investering van meer een miljard euro in een Nederlands windmolenpark op zee. Dat meldt zakenkrant FD, op basis van uitspraken van Freek Spoorenberg, hoofd strategie en investor relations van BlackRocks duurzame energietak. Voor BlackRock is het een stevige aanvulling op het duurzame investeringsportfolio, hoewel critici stellen dat BlackRock zich met al zijn invloed wel wat duurzamer mag opstellen.
Om welk windmolenpark het exact gaat wil BlackRock nog niet zeggen, omdat het daarmee lopende onderhandelingen kan beïnvloeden. Volgens het FD ligt het vanwege de hoogte van de voorgenomen investering voor de hand dat het gaat om een project in Windenergiegebied Borssele, een verzameling kavels op zee waar vijf windmolenparken moeten verrijzen (Borssele I tot en met Borssele V).
Steeds meer financiële instellingen zijn op zoek naar investeringsdoelen die duurzaamheid en rendement aan elkaar koppelen. Sommige doen dat omdat ze zelf vinden dat dat nodig is, andere doen het omdat klanten steeds vaker vragen naar klimaatvriendelijke beleggingen. Een derde reden is de verwachting dat niet-klimaatvriendelijke investeringen in de toekomst steeds minder waard gaan worden en dus – naast een milieurisico – ook een financieel risico vormen.
Een investering in een windmolenpark is wat dat betreft een uitstekend en bovendien bijzonder meetbare investering. “Voor investeerders zoals pensioenfondsen is het almaar belangrijker dat de duurzaamheid van de belegging ook duidelijk meetbaar is. Bij wind- en zonneparken kan dit heel goed, het is veel beter meetbaar dan aandelen die voldoen aan ESG-criteria”, zegt Freek Spoorenberg van BlackRock tegenover het FD. Daarmee doelt Spoorenberg onder meer op het feit dat ESG een breed begrip is. Zeker als het gaat om de S(ocial) en de G(overnance) uit ESG is het rendement niet eenvoudig te kwantificeren.
Veel groei mogelijk
Toch heeft ESG-beleggen volgens Spoorenberg in slechts tien jaar tijd een sterke opmars gemaakt. Een decennium terug vroeg één op de tien institutionele beleggers – een belangrijke klantgroep van BlackRock – om ESG-beleggen. Dat is nu exact omgekeerd.
Spoorenberg meldt verder dat BlackRock inmiddels zit op zo’n $6 miljard aan waarde van beleggingen in duurzame energieprojecten. Een investering in het Nederlandse windmolenpark laat de duurzame beleggingswaarde in één klap met ruim 15% groeien. Afgezet tegen het door BlackRock totale beheerde vermogen van ruim $7.000 miljard is het echter nog niet eens 1%. Of BlackRock zich iets aantrekt van critici die stellen dat de vermogensbeheerder zich bezondigt aan ‘greenwashen’? “We zijn geen klimaatactivisten. We zien klimaatverandering vooral als een beleggingsrisico”, zo blijft schoenmaker Spoorenberg bij zijn leest.