Maar liefst 9% van de Nederlandse eindverantwoordelijken binnen bedrijven acht het onbelangrijk of een persoon met wie ze zaken doen op een internationale economische sanctielijst staat. Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet. Tevens hoeft 20% van de respondenten niet te weten of hun zakenpartner een politiek prominent persoon is.
Het onderzoek van Altares Dun & Bradstreet werd uitgevoerd onder 350 managers die eindverantwoordelijk zijn binnen hun vakgebied. De onderzoekers noemen het opmerkelijk dat sommige bedrijven gewoon zaken willen doen met personen die op een sanctielijst staan. Een sanctielijst is een publiek toegankelijke lijst van ondernemingen, organisaties en personen waarvoor economische en/of juridische beperkingen gelden. Op grond van de sanctiewet is het verboden om met gesanctioneerde ondernemingen, organisaties of personen zaken te doen.
Als een bedrijf te maken heeft met een politiek prominent persoon (ook wel PEP genoemd, dan heeft dat bedrijf juist een wettelijke verplichting om een diepgaand cliëntonderzoek te doen. Deze specifieke doelgroep wordt in de ‘Wet ter voorkoming witwassen en financiering terrorisme’ uitgelicht, vanwege het gevaar voor corruptie en verduisteren van overheidsgelden. Het niet naleven van de wet kan torenhoge boetes opleveren.
Niet slim
Volgens David Verheecke, Managing Director Benelux bij Altares Dun & Bradstreet, is het negeren van wettelijke verplichtingen nooit slim. “Zeker niet als je een hoge boete vanuit de regulator riskeert en ook nog eens de kans loopt dat je je inlaat met een bedrijf waarvan bestuurders of aandeelhouders betrokken zijn bij fraude, corruptie of de financiering van terrorisme. Om nog maar te zwijgen over wat het met de reputatie van een bedrijf kan doen als je in zee gaat met een frauduleus bedrijf.”
“Het is dan ook voor elk bedrijf verstandig om hun zakenpartners door te lichten en goed te kijken met wie je te maken hebt. Dit geldt ook voor de directie, al heb je geen direct contact met hen. Ik kan me goed voorstellen dat niet iedere ondernemer weet waar te beginnen, maar daar kan je partners voor inzetten”, besluit Verheecke.