De FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben het National Cryptocurrency Enforcement Team (NCET) opgericht. De speciale eenheid – onder leiding van officier van justitie Eun Young Choi – gaat zich focussen op criminele activiteiten binnen de cryptocurrency-wereld.
Choi zal daarbij samenwerken met de nieuwe Virtual Asset Exploitation Unit van de FBI; een gespecialiseerd team van deskundigen op het gebied van cryptocurrency dat de gehele politiedienst ondersteunt met analyses en trainingen op dit vlak.
De NCET zal zich richten op onderzoeken met betrekking tot het criminele gebruik van digitale activa: waaronder virtuele valuta-uitwisselingen, ‘mixing en tumbling services’, aanbieders van infrastructuur en partijen die misbruik maken van cryptocurrency (en gerelateerde technologieën) om criminele activiteiten mee te financieren.
“De technologie rond digitale activa groeit en evolueert razendsnel”, legt Choi uit. “Het NCET zal een centrale rol spelen om ervoor te zorgen dat het departement zijn inspanningen versnelt en uitbreidt om zo het illegale misbruik ervan door criminelen van alle soorten te bestrijden.”
Een miljardenmarkt
Dat de FBI zijn pijlen richt op cryptowereld is niet geheel onverwacht. Uit onderzoek van blockchain-analysebedrijf Chainalysis blijkt namelijk dat oplichters in 2021 een recordbedrag van $14 miljard aan cryptocurrencies hebben buitgemaakt; een stijging van maar liefst 79% ten opzichte van 2020.
Oplichting (bijvoorbeeld door middel van het zogenoemde ‘rug pull’) vormde daarbij de belangrijkste inkomstenbron van cryptocriminelen, gevolgd door diefstal (met name door middel van het hacken van cryptobedrijven).
Hoewel cryptocriminelen recordhoogtes bereikten, plaatsen de onderzoekers deze cijfers wel in perspectief: volgens hen groeide het ‘legitieme cryptocurrency-gebruik’ aanzienlijk harder dat het criminele gebruik daarvan. Uit het rapport blijkt namelijk dat de illegale transacties slechts 0,15% representeren van het totale crypto-handelsvolume van $15,8 biljoen.