De metaverse: een universum waarin gebruikers door middel van hun avatar in virtuele 3D-ruimtes interactief kunnen rondkijken en interageren. Een universum die wel een bank kan gebruiken. Althans, dat moet JP Morgan gedacht hebben. De Wall Street bank heeft namelijk een lounge geopend in het blockchain-gebaseerde ‘Decentraland’.
Daarmee is JP Morgan de eerste bank in het digitale universum van de metaverse. Naast de onthulling van de Onyx lounge (een verwijzing naar de ‘permissioned Ethereum’-afdeling van de bank), heeft JP Morgan ook een paper uitgebracht waarin wordt onderzocht welke kansen de metaverse voor bedrijven biedt.
Volgens Christine Moy (Head of Crypto en de metaverse bij JP Morgan) is er veel interesse onder klanten om meer te leren over de metaverse. “Met behulp van ons onderzoek helpen we onze cliënten om door de ‘ruis heen te snijden’. Tevens hebben we onderzocht wat er gebouwd moet worden op het gebied van technologie, commerciële infrastructuur, privacy en identiteit en arbeidskrachten. We hopen zo het volledige potentieel van ons leven in de metaverse te maximaliseren.”
$12.000 voor een virtueel stuk land
Met de mainstream acceptatie van zaken als Non-Fungible Tokens (NFT’s), heeft de metaverse het afgelopen jaar een flinke opmars gemaakt. Feitelijk gezien is de metaverse een containerbegrip voor (virtuele) world-building, gaming en entertainment; aangewakkerd door geïntegreerde commerciële toepassingen. Zo opende Samsung in januari bijvoorbeeld een versie van zijn winkel in New York in Decentraland en vestigde Barbados een ambassade in hetzelfde digitale universum.
In zijn beoordeling van de ‘metanomics’, wijst JP Morgan op het feit dat de gemiddelde prijs van een stuk virtueel land in de tweede helft van 2021 verdubbeld is: van $6.000 in juni tot $12.000 in december in de vier belangrijkste metaverse sites (Decentraland, The Sandbox, Somnium Space en Cryptovoxels).
De onderzoekers stellen dat bijvoorbeeld de virtuele vastgoedmarkt op termijn diensten kunnen gaan aanbieden die vergelijkbaar zijn met die in de fysieke wereld, zoals kredieten, hypotheken en huurovereenkomsten. De bank voegt eraan toe dat ‘Decentralized Finance’ (DeFi) platformen hierin wel eens een belangrijke rol zouden kunnen spelen.
Parallel
In het whitepaper concluderen de onderzoekers van de bank dan ook dat investeren in de metaverse winstgevend kan zijn. Maar voordat het daadwerkelijk zo is, moet het digitale universum wel eerst verbeterd worden; met name de algemene gebruikerservaring en de prestaties van de avatars, maar ook de commerciële infrastructuur.
“Wij geloven dat het virtuele gaming landschap (waarin elke virtuele wereld beschikt over zijn eigen bevolking, BBP, in-game valuta en digitale valuta) elementen bevat die parallel lopen met de bestaande wereldeconomie. Dit is waar onze kerncompetenties op het gebied van grensoverschrijdende betalingen, buitenlandse valuta, het creëren, verhandelen en bewaren van financiële activa een belangrijke rol kunnen spelen in de metaverse”, aldus JP Morgan.