‘Een betere wereld begint bij jezelf’, moet Rabobank gedacht hebben. Om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, heeft de bank bekendgemaakt dat het de verwarming in zijn kantoren met twee graden verlaagt. Daarnaast geeft Rabobank zeventig Oekraïense vluchtelingen minimaal zes maanden lang onderdak in het leegstaande pand van de bank in Roelofarendsveen.
De gemeente Kaag en Braassem – die samen met Rabobank de opvang organiseert – kreeg van de overheid de verplichting om 34 van de 1000 opvangplekken in de veiligheidsregio te organiseren. Door de zeventig bedden voldoet de gemeente niet alleen aan de huidige eis, maar is deze ook klaar in het geval de vereiste opvangplekken verdubbeld zouden moeten worden.
Volgens een woordvoerder van de gemeente is het kantoorgebouw langs de afrit van de A4 zeer geschikt voor de opvang van vluchtelingen. Zo beschikt het pand over een uitgebreide keuken en veel sanitair. Tevens kan er ook de nodige privacy worden geboden door de indeling van het deel van het gebouw dat gebruikt wordt. Zo zijn de kantoorruimtes niet te groot en plooien ze zich rond een atrium. Mocht het in de toekomst nodig blijken, kan het aantal opvangplekken in het pand opgeschaald worden.
Twee graden
Naast de opvang van vluchtelingen, speelt Rabobank dus ook in op de afhankelijkheid van Russisch gas. In een artikel van de NOS legt de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) uit hoe Nederland met behulp van enkele besparingen op gasverbruik binnen enkele jaren zonder Russisch gas kan. Ongeveer de helft van deze maatregelen zou al binnen één jaar uitgevoerd kunnen worden.
Volgens het NVDE levert het beter instellen van de warmte-installaties al snel resultaat op. De organisatie doelt daarmee op het uitzetten (of verlagen) van de verwarming als niemand in een pand aanwezig is. Met name in het bedrijfsleven, in ziekenhuizen en op scholen valt er een significante hoeveelheid gas te besparen.
“Veel bedrijven hebben in het weekend de verwarming aan en zetten ’s nachts het licht niet uit”, stelt NVDE-directeur Olof van der Graag tegenover de NOS. “Het kost bijna geen geld, maar je moet het even regelen. Tot nu toe was het blijkbaar niet urgent genoeg.”
Met het verlagen van de verwarming met twee graden geeft Rabobank dus gehoor aan de oproep van de NVDE. “Het zijn kleine dingen, maar samen kunnen we het verschil maken”, legt Rabobank-CHRO Janine Vos uit.