Utrecht Centraal Station was op 6 december “de plek” waar vrijwilligers en vrijwilligerswerk volop de aandacht kregen. “Dat moet ook”, legt de Volksbank uit. “Want de behoefte aan mensen die iets voor een ander willen doen, is deze winter groter dan ooit. Door de inflatie en hoge energieprijzen komen nog meer mensen in Nederland letterlijk in de kou te staan, of raken daardoor sociaal geïsoleerd.”
Een ieder die afgelopen week de stationshal passeerde, was welkom in het Vrijwilligersplantsoen van de Volksbank. Niet alleen om even stil te staan bij de waarde van vrijwilligerswerk, maar ook om een praatje te maken met vrijwilligers die vertellen hoe het is om iets voor een ander te doen.
Hoewel er in Nederland maar liefst zeven miljoen vrijwilligers actief zijn, bestaat er volgens de Volksbank nog een altijd een schrijnend tekort aan vrijwilligers. Alleen al in de provincie Utrecht zoeken nog ruim duizend mensen naar een schuldhulp- of gezelschapsmaatje of iemand die hen met de Nederlandse taal of hun schoolwerk helpt.
Een gat dat komende winter dus alleen maar groter dreigt te worden. Vanuit zijn maatschappelijke rol stelt de bank zich in te zetten voor het welzijn van de samenleving en steunt het onder meer het vrijwilligersplatform ‘NLvoorelkaar’. Op het platform kunnen vrijwilligers en hulpbehoevenden elkaar ontmoeten, om te ontdekken of men iets voor elkaar kan betekenen.
In de baas zijn tijd
Overigens zijn de ervaringsdeskundigen in het Vrijwilligersplantsoen allen werkzaam bij de Volksbank. “Onze bank zet zich in voor een meer menselijke samenleving”, legt directielid Jeroen Dijst uit.
“Daarom geven wij Volksbank-medewerkers bijvoorbeeld de ruimte een aantal uren vrijwilligerswerk te doen ‘in de baas zijn tijd’. Het mooie is dat je vaak met een enkel uurtje per week al een enorm verschil kunt maken."
De Volksbank benadrukt dat elke vorm van vrijwilligerswerk even nuttig en belangrijk is. Desondanks zou het tekort aan met name budget- of schuldhulpmaatjes dit jaar extra schrijnend zijn. Met de huidige hoge inflatie en energierekeningen zitten mensen “meer dan ooit” in de knel zitten.
Om dat tekort aan vrijwilligers zoveel mogelijk weg te werken, lanceert de bank in samenwerking met NLvoorelkaar een campagne op tv. Alles bij elkaar hoopt men meer dan 60.000 extra vrijwilligersuren beschikbaar te krijgen om zo het gat tussen vraag en aanbod zoveel mogelijk te dichten.