Nieuwbouw verliest aan aantrekkelijkheid in ‘positief’ gestemde woningmarkt

03 juli 2023 Banken.nl 3 min. leestijd

Hoewel nieuwbouwwoningen onder met name doorstromers nog altijd in trek zijn, is de populariteit ervan wel afgenomen. Dat blijkt uit het ING Woonbericht. Wellicht een nog belangrijkere conclusie uit het onderzoek, is dat het vertrouwen in de woningmarkt weer toeneemt. Voor het eerst in anderhalf jaar steeg de Woonindex namelijk weer eens: van 81 naar 85.

Voor zijn Woonindex ondervroeg ING in totaal 1.001 personen. 642 daarvan zijn koopwoningbezitters en 359 huurders en thuiswonenden die van plan zijn om in de komende twee jaar een woning te kopen. In het onderzoek wordt het vertrouwen in de woningmarkt uitgedrukt in een cijfer tussen de 0 en 200, waarbij 100 het neutrale middelpunt is.

Hoewel het vertrouwen in de woningmarkt nog altijd onder het middelpunt ligt, stegen dit kwartaal vier van de vijf onderliggende factoren. Alleen het sentiment over de economische situatie daalde van 73 naar 64. Met name koopwoningbezitters maken zich zorgen over de huidige wereldwijde gang van (economische) zaken.

Desondanks liet de index – voor het eerst in anderhalf jaar dus – een kleine correctie naar boven zien. Goed nieuws volgens Wim Flikweert, maar te vroeg om te juichen. De Manager Wonen van ING stipt aan dat de economische situatie voor velen nog altijd een punt van zorg is.

Hot topics

Wellicht de opvallendste stijger is de factor huizenprijs, van 98 naar 108. “Veel respondenten verwachten dat de huizenprijzen komende tijd gaan stijgen, onder hen vooral starters”, legt Flikweert uit. “Dit heeft mogelijk te maken met de prijsontwikkeling van huizen in het segment waarin starters zoeken.”

Zo zijn nieuwbouwwoningen voor velen (61%)  nog altijd een aantrekkelijke keuze, met name omdat deze beter geïsoleerd zijn, geen achterstallig onderhoud hebben en in algemene zin duurzamer zijn. “Duurzaamheid en energiebesparing zijn ‘hot topics’ in de huizenmarkt”, benadrukt Flikweert. “Dat zien we ook terug in het toegenomen aantal aanvragen van onze energiescan.”

Naast duurzaamheid genieten nieuwbouwwoningen nog een aantal voordelen. De lage onderhoudskosten in de eerste jaren en het feit dat de woning volledig naar eigen smaak ingericht kan worden ook als belangrijke voordelen bestempeld.

Dalende populariteit

Desondanks is er ook een minderheid (15%) die nieuwbouw niet aantrekkelijk vindt. Dit komt voornamelijk doordat de prijs niet onderhandelbaar is en dat een buurt nog onvoldoende ontwikkeld is.

Niet geheel onbelangrijk; ook het kopen van een nieuwbouwwoning wordt ten opzichte van een jaar geleden als minder aantrekkelijk beschouwd. Onder meer omdat de prijs niet meer binnen het budget valt, de eisen rondom nieuwbouw steeds strikter worden, en vanwege het verminderde aanbod en de onzekerheid rondom de datum van oplevering. Zo vreest een derde (37%) van de consumenten dat er een beter geschikte woning voorbij komt als zij lang moeten wachten tot de oplevering van een nieuwbouwhuis.

Vrees over de waardedaling heeft men daarentegen juist weer niet – slechts 26% is hier bang voor. Flikweert noemt dat opvallend. “De signalen zijn dat nieuwbouw nu relatief duur is ten opzichte van bestaande woningen. Toch is men blijkbaar niet bezorgd om te duur te kopen.”

Dubbele lasten

Tot slot blijkt uit de Woonindex dat de onzekerheid rondom de opleveringstijd ervoor zorgt dat 51% van de consumenten financieel in de knel dreigt te komen vanwege de aanhoudende dubbele lasten.

“Tussen de aankoop en oplevering van een nieuwbouwwoning zit tijd, soms tot wel twee jaar”, legt Flikweert uit. “Je kunt direct je huis verkopen en tijdelijk gaan huren, of wachten tot oplevering. Dit laatste geeft natuurlijk wel het risico van een waardedaling.”

Overigens zou uit het onderzoek blijken dat ongeveer evenveel mensen direct zouden verkopen (48%), als zouden wachten tot vlak voor oplevering (52%).