“Wordt de Europese anti-witwasautoriteit een grap?” Dat was de gedurfde vraag die aan de basis lag van de keynote van Elizabeth McCaul (lid Raad van Toezicht ECB), tijdens het tweede Europese Leaders in Finance event rond AML op 29 juni in Brussel. Zo prikkelde ze de aanwezigen om met elkaar te kijken hoe de Europese AML-wereld eruit moet zien in 2030.
Het evenement – onder het vertrouwde voorzitterschap van Marije Tolsma-Groen – had een ambitieuze line-up met diverse inspirerende sprekers uit uiteenlopende organisaties, zowel publiek als privaat.
Het zorgvuldig samengestelde programma moest zorgen voor “leren, discussie en netwerken”. Naast McCaul verzorgden Eleni Tsingou (MSO Copenhagen Business School) en Tom Burgis (onderzoeksjournalist) de keynotes.
Rules and regulations aside
Volop mogelijkheid tot debat was er tijdens de paneldiscussies, waarbij onder de noemer ‘rules and regulations aside’ onder meer de ‘risk based approach’ en regelgeving werden besproken door verschillende deskundigen. Tussendoor waren er twee breakout sessies waar de deelnemers konden kiezen tussen onderwerpen als ‘threats and opportunities of AI in AML’ en ‘transaction monitoring (and privacy)’.
De rules werden zogezegd ook even ‘apart gezet’ toen McCaul zich liet horen met haar waarschuwing over AMLA, de Europese AML-autoriteit. Ze attendeerde het gehoor erop dat de autoriteit een ‘joke’ zou worden als er niet genoeg “financiële middelen, te weinig personeel of te weinig gekwalificeerd personeel” is.
Ze benadrukte bovendien dat de ECB de AMLA graag “zo snel mogelijk ‘up and running’” ziet: “We moeten nu helpen om dit cruciale project tot een goed einde te brengen.” Ze spoorde de mederegelgevers van de EU aan om politieke overeenkomst te bereiken over een “effectieve” Europese Anti-Money Laundering Authority.
Witwassen bestrijden of boetes voorkomen?
De dag werd afgesloten door de derde keynote-spreker Tom Burgis, die zijn boek ‘Kleptopia. How dirty money is conquering the world’ besprak. In het spraakmakende boek stelt hij de intrigerende en suggestieve vraag of de financiële sector werkelijk het witwassen wil tegengaan of dat ze vooral willen laten zien dat ze zich inspannen om zo boetes te voorkomen.
Burgis werd tevens geïnterviewd door Jeroen Broekema, medeorganisator van het event en host van de Leaders in Finance-podcast. Daarin stelde Burgis onder meer dat het vreemd is dat de financiële sector zelf voor politie speelt (en moet spelen). “Maar het gebeurt omdat het zo ingewikkeld is en de politie onderbezet is. Dus werden de banken min of meer gedwongen het zelf te doen.”
Volgens Burgis is het goed bedoeld, maar heeft het weinig effect als het gaat om het tegengaan van de groei van kleptocratie. “Het is een praktisch onmogelijke taak om voor politie te spelen in het financiële systeem”, zegt hij in de podcast.
De hele keten vertegenwoordigd
Al met al bood de dag zo genoeg stof tot nadenken én napraten voor de vele vertegenwoordigers van de antiwitwasketen. Gevraagd hoe hij als organisator de dag zelf heeft beleefd, hoeft Broekema niet lang na te denken. “De absolute highlight van het event vond ik de keynote van Elizabeth McCaul, die het ook heel persoonlijk maakte met haar verwijzing naar de aanslag op het World Trade Center in New York en de nasleep ervan, die ze zelf van zeer nabij meemaakte.”
“Overall vond ik het geweldig dat mensen uit de hele AML-keten vertegenwoordigd waren. Politie, justitie, financiële sector, leidinggevenden, managers, noem maar op. Dat publieke en private partijen samenkomen vind ik geweldig”, aldus Broekema die alweer uitkijkt naar het volgende event in oktober, dat ook in het teken staat van AML.
Het Leaders in Finance Event AML Europe 2023 werd mede mogelijk gemaakt door de partners: IBM, Deloitte, Silent Eight, Hyarchis en de European Banking Federation.
Luister hier de podcast met Tom Burgis.
Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van banken.nl.