Partner in Compliance organiseert webinar: 'Van wangedrag naar verantwoordelijkheid'

19 september 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Ongewenst gedrag en verhalen van klokkenluiders domineren de krantenkoppen al geruime tijd. Het is geen geheim dat er in 2022 een golf van verontrustende problemen aan het licht kwam, die gedragingen en culturen blootlegden die onze aandacht opeisen. Het aanpakken van wangedrag is dan ook een absolute prioriteit geworden.

Kwesties als hiërarchie en machtsdynamiek dragen echter vaak bij aan het voortbestaan van deze problemen. Dit is precies waar de Nederlandse Wet bescherming klokkenluiders in beeld komt (Wbk). Het doel ervan is om een revolutie teweeg te brengen in het huidige landschap door strengere meldingsprocedures in te voeren en uitgebreide bescherming te bieden aan klokkenluiders.

Voor de meeste sectoren geldt dat alle werkgevers met gemiddeld meer dan vijftig werknemers moeten voldoen aan de Wbk. Alleen voor banken en de gehele financiële sector is dit anders, want deze wet is van toepassing op álle werkgevers – ongeacht het aantal werknemers. Dat betekent dat er meerdere zaken moeten worden geregeld zoals bijvoorbeeld het inrichten van een verplicht meldpunt en een onafhankelijk onderzoekspunt.

Voor private ondernemingen met 50 tot 249 werknemers is de Wbk vanaf 17 december 2023 verplicht. Voor alle andere ondernemingen geldt dat dit is vanaf het moment dat de Wbk van kracht is, 18 februari 2023. Financiële instellingen met 1 tot 49 werknemers die aan de Wbk moeten voldoen, worden niet expliciet genoemd bij de datum van 17 december 2023 en daarom moeten zij vanaf het moment van inwerkingtreding voldoen aan deze wet.

Wat blijkt is dat veel kleinere en middelgrote organisaties de noodzakelijke zaken nog niet hebben geregeld. Het is daarom de hoogste tijd om ervoor te zorgen om compliant te zijn met de Wbk en precies om die reden organiseert Partner in Compliance het webinar: 'Van wangedrag naar verantwoordelijkheid'.

Programma

Veel organisaties beschikken niet over een goed systeem en proces om snel signalen van onethisch gedrag op te pikken waardoor mensen, organisaties en de samenleving worden geschaad. Hier wordt tijdens het webinar ook bij stilgestaan. De host van het webinar - Partner in Compliance – biedt hierin ook een oplossing doordat zij een partnership is aangegaan met EQS Group, een internationale cloud provider op het gebied van corporate compliance, investor relations en duurzaamheidsrapportage (ESG-technologie).

Twee experts van Partner in Compliance, Joop Jansen en Marije Meijer bespreken tijdens het webinar de nieuwste maatschappelijke verschuivingen en worden de belangrijkste facetten van de nieuwe wet toegelicht. Praktische hulpmiddelen om aan de vereisten te voldoen, zoals het verplichte meldpunt en een onafhankelijk onderzoekspunt, komen ook aan bod.

Interesse? Meld je hier aan.