Van Lanschot Kempen lanceert Noord-Amerikaans private-equityfonds

06 oktober 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Van Lanschot Kempen trekt de grote oceaan over. De vermogensbeheerder heeft het Kempen North American Private Equity Fund geïntroduceerd. Het fonds moet een belangrijke aanvulling worden op het huidige aanbod van Van Lanschot Kempen aan beleggingsproducten binnen private markets en zal zich richten op kleine en middelgrote private ondernemingen in Noord-Amerika.

Het Kempen North American Private Equity Fund is een closed-end beleggingsfonds met een looptijd van tien jaar. Het is het derde private-equityfonds van Van Lanschot Kempen, nadat eerder twee succesvolle fondsen met een focus op Europa werden geïntroduceerd.

Net zoals zijn voorgangers is het fonds een hybride beleggingsfonds dat investeringen in private-equityfondsen combineert met co-investeringen. De vermogensbeheerder heeft voor deze combinatie gekozen om een goed gespreide portefeuille samen te stellen, waarbij tegelijkertijd geprobeerd wordt om de J-curve te verkorten – in andere woorden: sneller een positieve cashflow genereren.

“Uit gesprekken met klanten komt naar voren dat zij behoefte hebben aan alternatieve producten binnen private markets”, legt Erik van Houwelingen (lid Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor Investment Management Clients) uit. “Die behoefte is voor Van Lanschot Kempen leidend bij de lancering van nieuwe oplossingen.”

“We zijn trots dat we met dit Noord-Amerikaanse private-equityfonds een nieuwe beleggingscategorie toegankelijker maken voor onder andere vermogende particuliere beleggers en family offices.”

Filosofie

“Met het Kempen North American Private Equity Fund geven we toegang tot de grootste private-equitymarkt ter wereld”, voegt Sven Smeets (Managing Director Private Markets) toe. “Net als in Europa zijn kleine en middelgrote bedrijven in Noord-Amerika een zeer belangrijk onderdeel van de economie. Private-equitydeals met het hoogste rendementspotentieel worden veelal in dit lagere segment van de markt gevonden.”

Al is klein in Noord-Amerika volgens Smeets anders gedefinieerd. “Belangrijk is dat wij van mening zijn dat dergelijke bedrijven passen binnen de filosofie die wij interessant vinden. Lagere instapwaarderingen, beperkter gebruik van vreemd vermogen en diverse operationele manieren om waarde te creëren leiden tot aantrekkelijke investeringsmogelijkheden in het kleine tot middelgrote buy-outsegment.”