Oplichters en fraudeurs staan nooit stil; dus de Nederlandse Vereniging van Banken en zijn anti-fraude lessen ook niet. Met de nieuwe toevoeging ‘Hoe cash je als fraudeer in de cadeaumaand?’ bereidt de belangenvereniging consumenten alvast voor op de feestdagen.
“Kopen, kopen niet krijgen”, start de NVB in zijn nieuwe les 13. “Met dat uitgangspunt kun jij heel snel rijk worden. Maak een nepshop vol met gewilde gadgets. Zet er een scherpe nu-of-nooit aanbieding bij. Want op is op. Eenmaal betaald? Katsjing! Zij geen gadgets, maar jij wel mooi geld cadeau. Zo werkt een fraudeur.”
Tot zo ver wordt er gekeken door de ogen van de fraudeur. Gelukkig adviseert de NVB ook hoe de consument zichzelf kan beschermen tegen dit soort verleidingen. “Jij herkent fraude wanneer je onder tijdsdruk wordt gezet.”
Verder wordt geadviseerd om altijd te checken of de webshop betrouwbaar is. Denk bijvoorbeeld aan recensies, maar ook of er contactgegevens aanwezig zijn en of er veilig betaald kan worden.
Algemene eigenschappen
Het is inmiddels een jaar geleden dat de NVB zijn campagne tegen fraudeurs begon. Vanwege de toenemende fraudecijfers besloten de initiatiefnemers (de NVB en de aangesloten banken) om lessen te geven welke vormen bestaan en hoe deze herkend kunnen worden. Inmiddels omvat de campagne dertien lessen.
De NVB legt uit dat oplichters misbruik maken van eigenschappen die iedereen wel heeft, denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwsgierigheid, angst, hebzucht of vertrouwen. Criminelen spelen daarbij in op de actualiteit, maken misbruik van opgebouwd vertrouwen en creëren urgentie met tijdsdruk. Wat de NVB betreft misbruikpatronen die consumenten kunnen leren herkennen.