Waar het afgelopen jaar de zestig grootste banken ter wereld zo’n €617 miljard aan fossiele bedrijven leenden, kiest Triodos voor een ander pad. Met een nieuwe campagne benadrukt de duurzame bank dat consumenten een keuze hebben bij welke bank ze hun spaargeld houden en wat diezelfde bank er vervolgens mee kan doen – investeren in de transitie naar hernieuwbare energie bijvoorbeeld.
“Bij veel banken gaat je spaargeld nog steeds naar olie, gas en steenkool”, start Triodos zijn campagne. “Bij ons niet en dat is ook nooit het geval geweest. Wij financieren geen productie en distributie van fossiele brandstoffen. Triodos Bank laat spaargeld werken aan schone energie.”
Het is de essentie van de nieuwe fossielvrij sparen-campagne van Triodos, waarin de bank uitlegt dat het spaargeld van klanten gebruikt wordt om leningen te verstrekken aan bedrijven. Triodos benadrukt daarmee dat spaarders een keuze hebben, omdat ze – door bewust voor een bank te kiezen – zelf bepalen welke kant hun geld oprolt.
Spaargeld niet neutraal
“Elke euro op je spaarrekening heeft een effect op de economie en daarmee op de samenleving”, legt Pauline Bieringa uit. “Spaargeld is dus per definitie niet neutraal.”
De Triodos-directeur stipt aan dat het gebruik van fossiele brandstoffen de belangrijkste oorzaak is van de klimaatcrisis, maar dat de geldkraan richting de fossiele brandstofindustrie “wagenwijd openstaat”.
Met de campagne hoopt Triodos niet alleen om de financiële sector te stimuleren om bij de kredietverlening klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om mensen te laten nadenken wat er met hun spaargeld gebeurt. “De financieringen van vandaag bepalen de wereld van morgen.”
In zijn campagne maakt Triodos tevens duidelijk welke bedrijven door de bank expliciet worden uitgesloten van financieringen én wat fossielvrij sparen is (en wat het niet is). “We laten zien hoe we met spaargeld bijdragen aan de overgang naar hernieuwbare energie, zodat onze afhankelijkheid van fossiel snel naar beneden gaat, en hoe we zakelijke klanten helpen hun CO2-uitstoot te verminderen.”