De Autoriteit Consument & Markt heeft een onderzoek aangekondigd naar de werking van de Nederlandse spaarmarkt. Dat de spaarrentes in Nederland lang niet zo hard meegroeide als de snel gestegen rente van de Europese Centrale Bank is voor de waakhond aanleiding om te onderzoeken of er wat te kiezen valt voor spaarders.
Het ministerie van Financiën zou drie maanden geleden al gevraagd hebben of er een aanleiding bestond om onderzoek te doen naar de spaarmarkt en de bijbehorende rentes. Nu de banken recordwinsten boeken – hoofdzakelijk vanwege de hoge ECB rente – is de kritiek op diezelfde banken toegenomen.
Onder meer Geert Wilders klaagde drie maanden geleden over de achtergebleven verhoging van de spaarrentes. “Banken hebben mede door die achterblijvende vergoeding voor spaarders hun winsten kunnen opvoeren. Asociale zakkenvullerij”, aldus de politicus in augustus eerder dit jaar.
Ook volgens de toezichthouder zijn er aanwijzingen dat Nederlandse consumenten slechts in beperkte mate profiteren van de gestegen rente op de Europese markt. Hoewel buitenlandse banken wel degelijk hogere spaarrentes aanbieden, zou slechts een beperkt aantal consumenten daadwerkelijk de overstap wagen.
“Daarom heeft de ACM besloten een onderzoek te starten naar de werking van de Nederlandse spaarmarkt en factoren die ervoor zorgen dat consumenten beperkt overstappen en dat grootbanken geen hogere spaarrentes aanbieden”, aldus de ACM.
De toezichthouder legt uit dat het een algemeen onderzoek zal uitvoeren naar het functioneren van de spaarmarkt en de effectiviteit van de concurrentie. Het rapport wordt voor volgend jaar zomer verwacht en de uitkomsten daarvan (wanneer blijkt dat de markt niet goed werkt) kunnen volgens de ACM leiden tot “aanbevelingen voor de wetgever”.