Nederlanders zijn relatief goed op de hoogte van de digitale euro, zo blijkt uit een studie van BearingPoint. De Europese Centrale Bank heeft de laatste tijd stappen gezet om de uitrol ervan mogelijk te maken als uitbreiding op de bestaande betaalmiddelen in de EU.
Centrale banken over de hele wereld denken momenteel na over het invoeren van een central bank digital currency (CBDC), een digitale valuta die gelijkstaat aan de fiat valuta van het land of de regio. CBDC zijn al geïntroduceerd in onder meer Bahama’s, Jamaica en Nigeria, maar de grote economieën moeten de knoop over het al dan niet invoeren van de munt nog doorhakken.
CBDC wordt beschouwd als een belangrijke stap in de digitalisering van het betalingsverkeer. De digitale munt wordt gezien als veiliger dan cryptomunten, omdat ze wordt gereguleerd door de overheid.
De digitale euro zou – net als de fysieke munten en bankbiljetten in je portemonnee – worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank (ECB). Momenteel wordt al ons digitale geld uitgegeven door commerciële banken. Contant geld is het enige centralebankgeld waarover de Europese burger momenteel beschikking heeft.
Daar komt op termijn dus wellicht de digitale euro bij. De gedachte is dat de valuta de monetaire en strategische autonomie van Europa ondersteunt en het betaallandschap concurrerender en minder afhankelijk maakt van niet-Europese betalingsdiensten. Ook zou de digitale euro particuliere betalingsdienstverleners stimuleren om te blijven innoveren.
Eerste fase ingezet
Eind vorig jaar werd een belangrijke stap gezet in de richting van de lancering van de eigen Europese CBDC. De ECB kondigde in november aan dat ze een twee jaar durende voorbereidingsfase voor de digitale euro zou starten.
In de tussentijd probeert de centrale bank de nieuwe valuta te testen, ermee te experimenteren en de procedures en governance op te zetten die nodig zijn om de digitale munt goed te laten functioneren.
“We moeten onze valuta voorbereiden op de toekomst”, lichtte ECB-president Christine Lagarde toe. “Hoewel we nog niet hebben besloten of we een digitale euro zullen uitgeven, zijn we wel al bezig met de voorbereidingen. We beschouwen de digitale euro als een digitale vorm van contant geld die gebruikt kan worden voor alle digitale betalingen, naast fysiek geld, zodat niemand achterblijft.”
Indien de digitale euro daadwerkelijk wordt ingevoerd, zal er in twintig landen veilig en kosteloos elektronisch mee kunnen worden betaald. De intentie van de ECB is om de huidige betaalmogelijkheden van burgers en bedrijven uit te breiden, maar niet om deze te vervangen.
Bekendheid van digitale euro
Onderzoek van BearingPoint laat zien dat de Europese consument redelijk goed op de hoogte is van de ontwikkeling van het nieuwe betaalmiddel. Zo is in Nederland al 68% van de consumenten bekend met de valuta. In de zes andere landen waar onderzoek is gedaan ligt het percentage boven de 50%.
Bijna 40% van de 8.000 respondenten geeft nu al aan de digitale euro daadwerkelijk te zullen gaan gebruiken. In Nederland zegt meer dan een derde dat ze de munt meerder keren per maand zouden gebruiken, 10% zelfs dagelijks.
Waar mensen dus al aardig bekend lijken met de digitale euro, zal het nog geruime tijd duren voordat we ermee kunnen betalen. Experts verwachten dat de valuta, gezien de omvang en complexiteit van de uitrol, op zijn vroegst in 2030 tot onze betaalmogelijkheden zal behoren.
Consumenten verwachten volgens het onderzoek vooral dat de digitale euro snel, veilig, overal geaccepteerd en gratis in gebruik zal zijn. Ze denken de munt vooral te gebruiken voor online winkelen en het betalen van dagelijkse uitgaven, zoals boodschappen en tanken.
Joost Loves, Partner bij BearingPoint, geeft aan dat de onderzoeksresultaten bemoedigend zijn voor de ECB. De lancering van elke valuta valt of staat namelijk met het gebruik ervan. “Toch heeft een derde van de respondenten in Nederland nog nooit van de digital euro gehoord. Verdere communicatie en educatie is nodig om acceptatie van de digitale euro als aanvulling op cash te waarborgen.”
Ook de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) en de Britse centrale bank (Bank of England) werken aan varianten van een eigen central bank digital currency.