Buy now, pay later: zekerheid voor online aankopen, mits verantwoord aangeboden

28 maart 2025 Banken.nl

Buy now, pay later ligt onder vuur. De aankondiging om achteraf betalen naar fysieke winkels te willen brengen, leidde tot politieke ophef en negatieve berichtgeving. Critici vrezen schuldenproblematiek en in het debat wordt BNPL vaak neergezet als risicovol en misleidend. De zorgen zijn begrijpelijk, maar laten we de feiten en nuance niet uit het oog verliezen, stelt Lenhard Hübscher, Country Lead Benelux & Frankrijk bij Riverty, in zijn opiniestuk.

Onze visie is duidelijk: BNPL, in zijn huidige vorm, hoort niet in fysieke winkels. Dat is niet de toekomst van verantwoord betalen. BNPL is ontwikkeld als een e-commerce-oplossing die consumenten bescherming biedt tegen online risico’s zoals fraude. In fysieke winkels missen die voordelen en neemt betaalrisico toe. Daarom kiezen wij er bewust voor BNPL níet naar de winkelstraat te brengen. BNPL is een betaalmethode voor online aankopen en blijft dat ook.

Natuurlijk moet BNPL verantwoord blijven. Kwetsbare groepen moeten beschermd worden en problematische schulden moeten worden voorkomen. Maar BNPL is geen uitzondering in het betaalverkeer. De overgrote meerderheid van de BNPL-transacties verloopt probleemloos. Net als creditcards en rood staan, vraagt BNPL om verantwoord gebruik – en dat stimuleren we actief.

Denk aan strikte kredietchecks, leeftijdsverificatie, transparantie en samenwerking met budgetcoaches. Het is de verantwoordelijkheid van de sector om consumenten te beschermen en problematische schulden te voorkomen. Goed om te weten is dat slechts een klein en afnemend percentage BNPL gebruikt vanwege een tekort aan financiële middelen (7% in 2022, 5% in 2023 volgens AFM-onderzoek).

Wat BNPL vooral doet, is consumenten zekerheid geven. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat zekerheid de voornaamste reden is voor consumenten om BNPL te gebruiken. Achteraf betalen is niet nieuw – denk aan de Acceptgiro van vroeger. Consumenten hechten al decennialang waarde aan deze flexibiliteit.

BNPL speelt in op de behoefte om eerst te ontvangen en pas dan te betalen. Niet om schulden op te bouwen, maar om zekerheid te bieden. Dit gaat vooral om zekerheid dat het product wordt geleverd, met name bij aankopen bij onbekende webwinkels.

De opkomst van online fraude, waarbij aan- en verkoopfraude een groot probleem vormt, onderstreept dit belang. Ruim 31% van de Nederlandse online shoppers heeft ervaring met online fraude, met een geschat jaarlijks verlies van €350 miljoen.

De BNPL-discussie wordt te vaak gevoerd op basis van misverstanden en eenzijdige verhalen. Dat moeten we doorbreken. Geen paniekvoetbal, maar educatie en samenwerking. In plaats van overhaaste verboden moeten we focussen op educatie, transparantie, checks vooraf en ondersteuning op maat als het onverhoopt toch misgaat. Niet in de winkelstraat, maar een veilige en verantwoorde oplossing voor online aankopen. Want daar ligt de toekomst van BNPL.