De Financial Action Task Force heeft zijn‘grijze’ en ‘zwarte’ lijsten geüpdatet. Het is daarbij vooral opvallend dat Oeganda, Barbados, Gibraltar en de Verenigde Arabische Staten van de grijze lijst zijn gehaald – de Europese Commissie voegde de laatste twee genoemde landen amper een jaar geleden nog toe aan zijn AML-risicolijst.
De internationale AML-waakhond publiceert drie keer per jaar lijsten met landen met tekortkomingen in hun regime ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. Er bestaan twee soorten FATF waarschuwingslijsten: High-Risk Jurisdictions subject to a Call for Action (ook bekend als ‘zwarte’ lijst) en Jurisdictions under Increased Monitoring (ook wel bekend als de ‘grijze’ lijst).
Het wordt van financiële instellingen verwacht dat zij deze lijsten in acht nemen bij de AML/CFT-maatregelen ten aanzien van deze landen.
De vier landen die van de grijze lijst zijn gehaald worden dus beloond voor hun inspanningen om hun AML/CFT-aanpakken te verbeteren. Zo legt de FAFT uit dat Gibraltar, Oeganda, Barbados en de VAE met een actieplan de meest urgente kwesties wisten op te lossen.
Waar de grijze lijst aan veranderingen onderhevig was, is de zwarte lijst hetzelfde gebleven. Noord-Korea, Iran en Myanmar worden door de FATF nog altijd gezien als landen die ernstige tekortkomingen hebben in AML/CTF-aanpak – tekortkomingen die een groot risico vormen voor het internationale financiële systeem.
De volledige lijst is hier te vinden.