Banken zien niks in anti-gok plan politiek

10 april 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

Nederlandse banken hebben laten weten niks te zien in het plan van het kabinet om een goklimiet voor klanten in te stellen. De banken stellen de privacy van zijn klanten te willen bewaken en niet mee te willen kijken met hun gokgedrag.

Sinds online gokken op 1 oktober 2021 werd gelegaliseerd is het aantal mensen dat in de financiële problemen is gekomen sterk toegenomen. Zo berekende de Kansspelautoriteit dat de gemiddelde gokker zo’n €170 per maand verliest. De roep om de schade van (online) gokken te beperken of te voorkomen is dan ook behoorlijk toegenomen.

Nog minder reclame, een maximaal gokbedrag en een zorgplicht voor online kansspelaanbieders zijn slechts een paar voorstellen om dat te bewerkstelligen. Maar er klinken vanuit de politiek ook steeds meer geluiden om banken te betrekken bij de strijd tegen online gokschulden. Minister Weerwind van Rechtsbescherming had de Tweede Kamer dan ook beloofd om met banken in gesprek te gaan.

Maar banken zien dat helemaal niet zitten. “We zien de omvang van het aantal mensen met problematische gokschulden, maar we zijn verbaasd dat de oplossing van deze problemen bij de banken wordt neergelegd”, legt Ronit van der Schaaf (beleidsadviseur van de Nederlandse Vereniging van Banken) uit tegenover de NOS.

In de politiek wordt er namelijk gewerkt aan een wet waarin goklimieten worden ingesteld, maar het kan jaren duren alvorens die is ingevoerd en van kracht is. Bij de politiek leeft dan ook het idee dat het proces sneller kan als banken daarbij helpen. Van banken wordt namelijk verwacht dat zij ingrijpen op het moment dat gokkers te veel geld overmaken naar gokbedrijven.

Hoewel banken middels hun poortwachtersfunctie wettelijk verplicht zijn om witwassen en terrorismefinancieringen tegen te gaan, mogen zij los daarvan niet zomaar transacties monitoren. En dat is volgens Van der Schaaf maar goed ook. “Daar hechten wij en onze klanten waarde aan.”

De NVB-beleidsadviseur wijst erop dat er tal van andere oplossingen zijn, waarbij geen hulp van banken nodig is, die makkelijker zouden zijn om in te voeren. "We zien andere oplossingen, zoals het beperken van reclame en het aanpakken van het op de pof gokken met je creditcard. Die oplossingen zijn, sneller, effectiever en ook goedkoper", aldus Van der Schaaf.