Kinderen kennen de waarde van geld niet goed

06 mei 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

Hoe voed je kinderen financieel op terwijl geld steeds minder zichtbaar wordt? Het is een vraag waar steeds meer ouders mee worstelen. Zo blijkt onderzoek van de Volksbank onder meer dan 1.000 ouders dat ruim zes op de tien ouders moeite hebben om alle uitgaven inzichtelijk te maken voor hun kinderen.

In een tijdperk waarin digitale transacties de norm zijn geworden is financieel opvoeden steeds lastiger. Dit komt vooral door de toename van onzichtbare uitgaven, zoals abonnementen voor digitale diensten. Een zorgwekkende ontdekking was dat een kwart van de ouders vreest dat hun kinderen geloven dat geld nooit op kan raken, mede door de overvloed aan financiële activiteiten die online plaatsvinden.

Volgens trendwatcher Lieke Lamb, betrokken bij het onderzoek, is het van essentieel belang om kinderen de tastbaarheid van geld bij te brengen in een wereld waarin financiële transacties steeds minder zichtbaar worden.

“Geld moet concreet worden gemaakt, zodat het meer is dan alleen maar cijfers op een scherm,” benadrukt Lamb. “Het is cruciaal om kinderen te begeleiden bij het nemen van weloverwogen financiële beslissingen en hen zelfverzekerd te maken in de complexe wereld van online transacties.”

De bevindingen van het onderzoek tonen aan dat ouders zich bewust zijn van de noodzaak om hun kinderen vroeg vertrouwd te maken met geld. Bijna alle ouders (95%) vinden het belangrijk dat hun kinderen de waarde van geld leren kennen, vooral gezien de stijgende prijzen en de groeiende invloed van online winkelen. Een op de drie ouders maakt zich zelfs zorgen over de impulsaankopen van hun kinderen.

Gedragspsycholoog Florien Cramwinckel van SNS benadrukt het belang van het begeleiden van kinderen bij het doen van aankopen. “Door kinderen te betrekken bij financiële beslissingen, leren ze de waarde van geld kennen en ontwikkelen ze vaardigheden die hen hun hele leven van pas zullen komen,” legt ze uit.

Ze waarschuwt ook voor de valkuilen van 'koop nu, betaal later'-diensten, die jongeren kunnen verleiden tot financiële problemen als ze niet voorzichtig zijn. Veel ouders hebben het afgelopen jaar initiatieven genomen om hun kinderen financiële verantwoordelijkheid bij te brengen, zoals het leren sparen (69%) en het verdienen van extra geld (56%).

Bijna negen op de tien kinderen spaart een deel van hun geld, terwijl meer dan 40% van de kinderen zelf geld verdient door klusjes te doen of een bijbaantje te nemen. Ouders spelen een cruciale rol bij de financiële opvoeding van hun kinderen, maar ze geven in de enquête aan dat scholen hier ook een belangrijke rol in hebben.

Het onderzoek benadrukt het belang van voortdurende inspanningen om kinderen financieel bewust te maken. "Financiële opvoeding is een continu proces dat begint bij jonge leeftijd en blijft doorgaan gedurende het hele leven", stelt de Volksbank. "Ouders blijven de belangrijkste invloed hebben en moeten actief betrokken blijven bij het leerproces van hun kinderen, zowel thuis als op school."