Santander ontvangt opnieuw boete van AFM vanwege verstrekken onverantwoorde leningen

18 juli 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

De Autoriteit Financiële Markten heeft Santander een boete opgelegd van €3,7 miljoen vanwege het verstrekken van onverantwoorde leningen. Omdat de Spaanse bank in 2019 ook al werd beboet vanwege overkreditering, valt het boetebedrag ditmaal hoger uit dan gebruikelijk.

De toezichthouder legt uit dat het onderzoek heeft gedaan naar de kredietverstrekking van Santander, waarbij tien dossiers uit 2021 tegen het licht werden gehouden. Hieruit zou blijken dat de bank bij vier van de tien onderzochte dossiers te weinig informatie inwon over de financiële positie van de klant.

Bij vijf van de tien zou Santander zelfs onverantwoorde kredieten hebben verstrekt. Zo zou een alleenstaande ouder €10.000 van Santander hebben ontvangen, terwijl volgens de toezichthouder geen enkel krediet verantwoord was geweest gezien de financiële situatie van het gezin.

“Dit is ernstig”, legt AFM-bestuurder Jos Heuvelman uit. “Omdat Santander structureel tekortschoot in de naleving van een van de belangrijkste verplichtingen ten opzichte van haar klanten. Want een te hoge lening kan ervoor zorgen dat consumenten te weinig geld overhouden om de vaste kosten van hun levensonderhoud te kunnen betalen.”

De AFM benadrukt tevens dat wanneer kredietaanbieders zich niet aan de regels houden, niet alleen de belangen van consumenten geschaad worden, maar ook het gelijke speelveld op de kredietmarkt verstoord worden.

“Ondernemingen die zich niet houden aan de voorwaarden voor verantwoorde kredietverstrekking, kunnen ten onrechte een grotere markt bedienen en oneigenlijk voordeel behalen”, aldus de toezichthouder.

Santander laat weten meegewerkt te hebben aan het onderzoek. Daarnaast benadrukt de bank dat het bezig is om maatregelen te treffen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Ook zou uit het boetebesluit blijken dat de bank een deel van de mogelijk benadeelde consumenten heeft gecompenseerd.