Regulatory Update: de aandachtspunten over Q3 2024

05 augustus 2024 Banken.nl 4 min. leestijd

Projective Group volgt de ontwikkelingen in financiële wet- en regelgeving op de voet. Met behulp van Ruler houden we alle actualiteiten bij. Vervolgens bepalen we welke impact de wijzigingen hebben en vertalen we de ontwikkelingen naar de dagelijkse praktijk van onze klanten.

Met welke ontwikkelingen moeten financiële instellingen de komende maanden rekening houden? In haar Regulatory Updates geeft Daniëlle Geelen van Projective Group ieder kwartaal een gestructureerd overzicht van de regulatory changes en de gevolgen voor financiële instellingen. In dit artikel licht zij een aantal ontwikkelingen van dit kwartaal toe.

Richtlijn tot versterking van de positie van de consument voor de groene transitie  

Op 6 maart 2024 is richtlijn inzake het versterken van de positie van de consument voor de groene transitie gepubliceerd in het EU-Publicatieblad. Deze richtlijn is van toepassing op ondernemingen die op de EU-markt actief zijn en die producten en/of diensten aanbieden aan consumenten. 

Voor financiële ondernemingen is van belang om te weten dat deze richtlijn de Wet Oneerlijke Handelspraktijken (WOHP) zal wijzigen. Daarnaast wordt het gebruik van een duurzaamheidslabel gereguleerd. Alleen duurzaamheidslabels die op (i) officiële certificeringsprogramma’s gebaseerd zijn, (ii) als certificeringsmerken geregistreerd zijn of (iii) afgegeven zijn door overheidsinstanties, worden toegestaan.

EU-lidstaten hebben tot 27 maart 2026 de tijd om de richtlijn te implementeren in nationale wet- en regelgeving. Vervolgens zijn de regels vanaf 27 september 2026 van toepassing.

Herziening PSD2 

PSD2 regelt de verlening van betaaldiensten in de hele EU en is sinds 13 januari 2018 van toepassing. De Europese Commissie heeft voorgesteld om het huidige regelgevend kader te wijzigen en te moderniseren. Daarom heeft de EC voorgesteld om een verordening betalingsdiensten (PSR) vast te stellen en daarnaast PSD2 te wijzigen naar PSD3. 

PSD3 moet ervoor zorgen dat consumenten veilig en zeker elektronische betalingen en transacties kunnen blijven verrichten in de EU, zowel binnenlands als grensoverschrijdend. De nieuwe regels zijn dan ook vooral gericht op de veranderende wereld van elektronische betalingen en het verminderen van financiële risico's, waaronder fraude en datalekken.

De onderhandelingsstandpunten van het Europees Parlement over PSR en PSD3 zijn gepubliceerd op 23 april 2024, en de onderhandelingen met de Raad zullen binnenkort beginnen. De compromisvoorstellen worden verwacht in het vierde kwartaal van 2024 en de definitieve goedkeuring niet voor begin 2025. 

Verlenging transitieperiode toekomst pensioenen 

Door inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) per 1 juli 2023 is de transitiefase gestart naar een nieuw pensioensysteem. 

Het wetsvoorstel beoogt een zorgvuldige transitie voor pensioenfondsen door de overgangsperiode met één jaar te verlengen en stelt de regering in staat om snel in te grijpen met een algemene maatregel van bestuur indien verdere verlenging nodig is.

Op 28 juni 2024 is het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend. Het is nog onduidelijk wanneer het wetsvoorstel in werking zal treden.

Wet internationale sanctiemaatregelen  

De Nederlandse wetgever heeft de intentie om de sanctieregelgeving te moderniseren en is daarom een consultatie gestart op 7 juni 2024. De huidige Sanctiewet bestaat al sinds 1977 en kan wel een upgrade gebruiken. 

De wetgever lijkt hiervoor aan te sluiten bij de structuur van de huidige Wwft. De modernisering zal er onder andere voor zorgen dat het sanctiewettoezicht op bepaalde groepen wordt uitgebreid en gemoderniseerd, dat de mogelijkheden voor overheidsingrijpen worden vergroot en dat er betere gegevensuitwisseling kan plaatsvinden. 

De consultatie loopt tot 9 augustus 2024. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe sanctieregels in werking zullen treden.

AFM Leidraad PARP scenarioanalyses vanuit klantperspectief 

De AFM heeft op basis van onderzoeken geconcludeerd dat financiële ondernemingen zoekende zijn bij het zorgvuldig inrichten en uitvoeren van relevante scenarioanalyses in het kader van hun Product Governance. Ook ziet de AFM dat de scenarioanalyses vaak vanuit het perspectief van de onderneming worden uitgevoerd (is het product of de dienst winstgevend?). De AFM is van mening dat ondernemingen baat hebben bij scherp zicht op het klantperspectief bij eventueel tegenvallende omstandigheden, omdat dit het risico op misselling beperkt. 

De AFM leidraad biedt handvatten voor marktpartijen om scenarioanalyses uit te voeren vanuit klantperspectief, met voorbeelden voor verschillende productgroepen, en zal na de zomer definitief gepubliceerd worden met een feedback statement. 

In dit artikel gaf Projective Group u een voorproefje van enkele belangrijke wijzigingen in wet- en 
regelgeving. Wilt u er zeker van zijn dat u niets over het hoofd ziet? Lees dan meer over de Regulatory 
Updates op de website van Projective Group.