Staat wil aandeel in ABN AMRO verder afbouwen

17 oktober 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

De Staat gaat zijn aandeel in ABN AMRO verder afbouwen. De NLFI, de stichting die namens de Staat de aandelen beheert van de bank, heeft aangekondigd het belang in ABN AMRO terug te willen brengen van 40,5% tot zo’n 30%.

De verdere verkoop van certificaten betekent een belangrijke verandering voor ABN AMRO. Door het verkleinen van het staatsbelang verliest NLFI namelijk een deel van zijn zeggenschap bij de bank, waardoor ABN AMRO meer ruimte krijgt om overnames te doen of juist bedrijfsonderdelen te verkopen.

Wel houdt het NLFI zeggenschap over het maatschappelijk gevoelige beloningsbeleid van de bank. Ook behoudt de stichting haar stem bij de samenstelling van de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur. Mocht het staatsbelang onder de 10% zakken, verliest NLFI zijn volledige inspraak- en adviesrecht.

Tegenover het Financieele Dagblad laat een ABN AMRO-woordvoerder weten blij te zijn met de aankondiging. “We zien dit als voortzetting van bestaand kabinetsbeleid. We staan daar volledig achter.”

Overname

De boodschap van NLFI komt overigens niet geheel uit de lucht vallen, daar minister Eelco Heinen van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer in september al aankondigde het belang af te willen bouwen.

De brief van de minister leidde tot speculaties over de toekomst van de bank. Experts noemde de bank in een kandidaat voor een overname. Zo toonde BNP Paribas twee jaar geleden al interesse in ABN AMRO.