Staat wil aandeel in ABN AMRO verder afbouwen, wat leidt tot speculaties over overname

19 september 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN AMRO verder afbouwen. De boodschap komt op het moment waarop fusies en overnames in de Europese bankensector weer in de schijnwerpers staan, en speculaties over een overname van ABN AMRO ook weer aangewakkerd worden.

In een brief aan de Tweede Kamer legt minister Eelco Heinen van Financiën uit dat de Staat zijn belang in ABN AMRO verder wil afbouwen, ook als dat mogelijk tot een verlies leidt. “De staat is geen belegger en investeert dus niet risicovol als daar geen publiek belang mee is gediend. Ik acht het dan ook onwenselijk om te wachten op een hogere koers.”

De staat is met 40,5% nog altijd grootaandeelhouder van de bank. Wanneer dit wordt afgebouwd tot onder de 30% gaat deze status verloren, waardoor de deur voor mogelijke overnamepogingen door buitenlandse banken wagenwijd open wordt gezet.

Staat wil aandeel in ABN AMRO verder afbouwen, wat leidt tot speculaties over overname

De boodschap van de minister volgt op het moment dat de fusie- en overnamemarkt weer aanzwelt. Zo nam UniCredit onlangs nog een belang in van 9% in het Duitse Commerzbank.

Hoewel er geen direct verband is tussen deze ontwikkelingen, wakkerde dit onder analisten wel geruchten aan over een consolidatiegolf. ABN AMRO zou in dat geval kandidaat kunnen zijn voor een overname. Zo toonde BNP Paribas twee jaar geleden al interesse in de bank.

ING-analist Jason Kalamboussis geeft tegenover het Financieele Dagblad aan dat de Nederlandse overheid een compliment verdient. “Timing is alles”, legt hij uit. “De berichten over het belang van UniCredit in Commerzbank voeden de geruchten over kleinere Europese banken als doelwit voor fusies en overnames.”

Fors verlies dreigt

Financieel blijft de staat echter met een uitdaging zitten. Sinds de redding van de bank in 2009, waarvoor ruim €21,7 miljard werd geïnvesteerd, lijkt het de Staat niet te lukken om het volledige bedrag terug te verdienen. Zelfs met opbrengsten uit eerdere aandelenverkopen en dividenduitkeringen blijft er een aanzienlijk tekort.

Ondanks de financiële uitdagingen blijven analisten positief over de positie van ABN AMRO (dat momenteel op zoek is naar een nieuwe CEO) als overnamekandidaat. De bank kampt weliswaar met hoge kosten voor klantonderzoek en risicomanagement, maar een overname zou de cijfers een nieuwe impuls kunnen geven.