De aangescherpte handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die per 1 januari 2025 in werking treedt, en de verwachte invoering van de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties in 2026 (VBAR) brengen grote uitdagingen met zich mee, zowel voor werkgevers als zelfstandigen.
De wetten dringen financiële instellingen en zzp’ers om hun samenwerking op een nieuwe manier in te richten. In reactie daarop, lanceert Loyal Interim ‘Maatwerkgeverschap’. De oplossing biedt volgens de detacheerder antwoord op de risico’s die de wetten met zich meebrengen omtrent het zogeheten thema van schijnzelfstandigheid.
Loyal Interim benadrukt dat de strengere controle op schijnzelfstandigheid aanzienlijke risico’s met zich mee brengt voor bedrijven, waaronder naheffingen, boetes en juridische kosten. Ook zz’ers blijven niet risicovrij. Onder meer omdat opdrachtgevers mogelijk minder welwillend staan tegenover het inhuren van zzp’ers.
Met Maatwerkgeverschap hoopt Loyal Interim de balans tussen opdrachtgevers en zzp’ers te bewaken. De oplossing biedt ondernemers de mogelijkheid om in loondienst te treden bij de detacheerder, zonder hun “zelfstandigheid en flexibiliteit te verliezen”.
Door een juridisch stappenplan te hanteren, fungeert Loyal Interim als juridisch werkgever en worden de risico’s voor alle stakeholders “geïnventariseerd, vermeden en geminimaliseerd”. “Dit model biedt niet alleen volledige compliance, maar ook financiële voordelen en administratieve ontzorging voor zowel professionals als opdrachtgevers”, aldus de detacheerder.
“We zijn begin dit jaar gestart met het ontwikkelen van een oplossing die voldoet aan de DBA wetgeving”, legt Loyal Interim-algemeen directeur Yvette van Dijk-Goethart uit. “Met deze oplossing bieden we zzp’ers het beste van twee werelden: de flexibiliteit van werkgeverschap op maat en arbeidsvoorwaarden à la carte. Kortom, een ideale balans tussen vrijheid, zekerheid en continuïteit.”