Drie op de tien goedverdienende millennials ervaren gezinsvorming als een financieel risico, zelfs met een bovengemiddeld inkomen of aanzienlijk vermogen. Vooral jongere millennials tussen de 25 en 35 jaar maken zich zorgen over de financiële impact van dergelijke grote levenskeuzes, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder ruim 600 millennials.
Hoewel deze groep hun financiële situatie gemiddeld beoordeelt met een 7,7 en meer dan de helft vertrouwen heeft in hun mogelijkheden, blijken financiële zorgen hen te beperken. Hoge vaste lasten, een krappe woningmarkt en stijgende kosten voor levensonderhoud zorgen ervoor dat belangrijke dromen en doelen vaak uitgesteld worden.
Zo ervaart een derde van de ondervraagden de huidige huur- en koopmarkt als beperkend, terwijl bijna de helft aangeeft dat stijgende dagelijkse uitgaven hun financiële situatie onder druk zetten.
Voor 27 procent van de respondenten biedt het inkomen of vermogen bovendien onvoldoende ruimte om financiële kansen, zoals beleggen, te benutten zonder zorgen over de risico’s.
“Millennials met een hoger inkomen en vermogen hebben objectief gezien meer keuzevrijheid dan vorige generaties”, stelt Martijn Burger, hoogleraar Economie van Geluk aan de Open Universiteit. Hij wijst op de paradox waarin veel millennials zich bevinden.
“Toch voelen velen zich vastgezet door hoge vaste lasten en een onzekere woningmarkt”, vervolgt Burger. Dit leidt tot meer sociale druk en stress, vooral omdat ze voortdurend worden geconfronteerd met de verwachtingen van hun omgeving, zoals het kopen van een huis of het starten van een gezin.”
Hulp bij inschatten
Volgens Bobby Le Febre, Adviseur Preferred Banking bij ABN AMRO, speelt een verkeerde perceptie van financiële mogelijkheden een belangrijke rol. “Ze kunnen vaak meer bereiken met hun financiën dan ze denken”, zegt hij.
Om millennials hierin te ondersteunen, biedt ABN AMRO verschillende diensten, waaronder vrijblijvend advies en persoonlijke financiële checks. Hiermee wil de bank inzicht geven in financiële mogelijkheden en praktische handvatten bieden om doelen te bereiken.
“Als je op jonge leeftijd al bovengemiddeld verdient, kan het lastig zijn om je financiële mogelijkheden volledig te overzien, zeker in een levensfase waarin het sociale leven veel aandacht vraagt. Juist deze groep kan echter meer uit hun financiële situatie halen door met een frisse blik naar hun mogelijkheden te kijken”, besluit Le Febre.