In zijn jaarlijkse aandeelhoudersbrief schrijft Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, dat de strengere wetgeving voor banken ervoor zal zorgen dat de volgende financiële crisis nog erger zal zijn. Liquiditeitsregels en kapitaalvereisten belemmeren de banken om schokken in de markt op te vangen. Dit maakt het “waarschijnlijker dat een crisis tot volatielere marktbewegingen leidt, met waarderingen die snel kunnen dalen, zelfs in markten die zeer liquide zijn”, aldus Dimon.
Bij het uitbreken van de financiële crisis werd op pijnlijke manier duidelijk dat de wetgevers voor de financiële sector een aantal risico’s over het hoofd hadden gezien. In Europa kwam als gevolg daarvan de Basel III wetgeving die strengere eisen stelde aan banken op het gebied van kapitaalbuffers en liquiditeit. Soortgelijke wetgeving is ontwikkeld in de Verenigde Staten, tot ongenoegen van veel banken. De doelstelling is een stabielere bankensector, maar wat is de impact van de strengere wetgeving als een nieuwe financiële crisis uitbreekt?
Belemmering
Topman Jamie Dimon van JPMorgan Chase haalde in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders uit naar de strengere wet- en regelgeving voor de financiële sector. Hij schrijft daarin dat de aangescherpte regels de banken belemmeren om schokken in de markt op te vangen. Door de zwaardere eisen voor kapitaal en liquiditeit zullen zij voorzichtiger worden met het verlenen van kredieten. Bovendien zullen zij bij claimemissies minder bereid zijn de uitgifte van aandelen te absorberen. Een volgende financiële crisis zou daardoor nog heftiger kunnen zijn, volgens Dimon. De belemmerende factoren maken het “waarschijnlijker dat een crisis tot volatielere marktbewegingen leidt, met waarderingen die snel kunnen dalen, zelfs in markten die zeer liquide zijn.”
En die nieuwe crisis komt er aan volgens de JPMorgan CEO. Domin ziet de recente onrust en opschudding in de valutamarkten en obligatiemarktplaats als voorbodes dat de risico’s op een nieuwe crisis zeker aanwezig zijn. Zelf leidde hij de bank zonder te veel kleerscheuren door de crisis, maar hij denkt dat de volgende crisis niet gericht zal zijn op de banken. Hij ziet het toenemende aantal schaduwbanken als risicogroep en de sinds de crisis actieve risicomanagers voor de markt, de clearinghuizen, zouden ook wel eens een nadelig effect kunnen hebben. “Clearinghuizen zijn een goede zaak, maar niet als ze de zwakke plek blijken te zijn in de volgende crisis”, stelt Domin. “Het is belangrijk om te onthouden dat clearinghuizen risico´s consolideren, maar niet per se elimineren.”
Dimon sluit zijn zelfgenoemde ‘gedachte-experiment’ af met een positieve noot. De veerkrachtigheid van de financiële markt: “Fundamenteel gezien, herstellen financiële markten over het algemeen, zo lang de economie niet instort.”