Nog meer topeconomen pleiten voor afschaffen cash geld

20 mei 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Topeconomen Peter Bofinger (adviseur Duitse overheid) en Kenneth Rogoff (Harvard, ex-IMF) hebben zich afgelopen weekend uitgesproken voor het afschaffen van contant geld. Volgens de economen heeft de economie er baat bij als er geen cash geld meer in omloop is.

Niet meer van deze tijd en overbodig

Peter Bofinger is een vooraanstaande Duitse econoom, die lid is van de Sachverständigenrat, een adviesorgaan van de Duitse regering. In het Duitse weekblad Der Spiegel zegt Bofinger dat munten en bankbiljetten niet meer van deze tijd zijn omdat met de moderne technologie het betalingsverkeer ook geheel elektronisch kan plaatsvinden. “Met de huidige technische mogelijkheden zijn munten en biljetten in feite een anachronisme. Muntgeld en papiergeld zijn overbodig en verminderen de invloed van de centrale banken”, aldus Peter Bofinger in Der Spiegel.

Cash geld voor groot gedeelte in gebruik bij onderwereld

Ook stelt Bofinger dat wanneer cash geld wegvalt, de markten voor drugshandel en zwartwerken gemakkelijker aangepakt kunnen worden. “Bijna een derde van de eurocontanten die in omloop zijn, bestaat uit biljetten van €500. Voor boodschappen gebruikt niemand die. Figuren die het daglicht schuwen, handelen ermee hun zaken af”, zegt Bofinger in Der Spiegel. Bofinger roept de Duitse regering op om op internationaal niveau te ijveren voor het afschaffen van cash geld. “Dat zou in elk geval een goed thema zijn voor de agenda van de G7-top in het Beierse Elmau in de tweede week van juni”, aldus de Duitse econoom.

Vooraanstaande medestanders

Bofinger staat niet alleen in zijn opvatting. Zo pleitte onder anderen Willem Buiter, hoofdeconoom van Citibank ook voor het afschaffen van cash geld. Banken.nl berichtte in de eerste week van deze maand hierover. Ook de Amerikaanse econoom Larry Summers, de voormalige Minister van Financiën pleitte al eerder voor het afschaffen van munten en bankbiljetten.

Stopzetten uitgifte grote bankbiljetten

Harvard econoom Kenneth Rogoff, de voormalige hoofdeconoom van het IMF deelt ook de visie van Bofinger. Rogoff sprak zich afgelopen weekend in een interview in de zakenkrant Handelsblatt ervoor uit om als eerste stap alleen nog de kleine coupures uit te geven. “Een zeer groot deel van de negatieve bijwerkingen van het gebruik van contant geld hangt samen met de grotere bankbiljetten. Als de uitgave daarvan stopgezet wordt, dan heeft men al zeer veel bereikt”, zegt Rogoff in Handelsblatt.

Anonimiteit verminderen, meer invloed centrale banken

Als argument voegde hij in het interview eraan toe dat de anonimiteit van cash geld graag gebruikt wordt voor illegale doeleinden of om belastingen te ontduiken. Daarnaast zijn er ook overwegingen voor het monetaire beleid. “Als geldhouders kunnen uitwijken naar renteloos contant geld, dan kan de centrale bank de rente niet te ver onder de nul laten dalen, ook wanneer dat zinvol zou zijn om een slabakkende economie weer op gang te trekken”, stelt Rogoff in Handelsblatt.