Op basis van een analyse van de financiële resultaten publiceerde Bloomberg onlangs een vergelijking tussen de grootste banken ter wereld. Daarin komen de winnaars en verliezers naar voren, sinds het uitbreken van de crisis.
Meer dan zes jaar na de crisis staan bestuurders van banken nog steeds onder druk om goed te presteren. En dat is volgens persbureau Bloomberg niet heel gek. Bloomberg bracht onlangs een aantal belangrijke financiële resultaten in kaart van de grootste banken ter wereld* om deze met elkaar te vergelijken. In het artikel zoomen de analisten van het persbureau in op de ‘price-to-book’ waarde (P/B) en de kostenomzet-ratio's van de banken. Tot slot wordt de totale Return on Equity sinds de crisis belicht.
Price-to-book
UBS heeft de grootste P/B van de onderzochte banken. Met een ratio van ongeveer 1,4 scoort de bank hoger dan Amerikaanse rivalen Goldman Sachs (~1,2), en JPMorgan en Morgan Stanley (~1,15). Bij deze banken ligt de marktwaarde boven de boekwaarde. Bij de overige banken in de lijst is de boekwaarde hoger dan de marktwaarde. HSBC Holdings, maakte eerder deze maand bekend 25.000 banen te gaan schrappen en zijn operaties in Brazilië en Turkije af te stoten. Het laagste scoort Deutsche Bank, waar onlangs bekend werd dat de co-leiders vertrekken en worden vervangen door topman John Cryan.
Return on Equity en kostenomzet-ratio
Als we kijken naar de Return on Equity dan scoort Goldman Sachs het hoogste (12%). Over de hele linie zien we dat banken nog ver zijn verwijderd van de RoE van 2007 – uitzonderingen zijn Citigroup, die iets hoger scoort, en UBS die in 2008 nog ver onder nul zat en nu op de 3e plek staat. Bij Barclays duikt de RoE onder nul, ten opzichte van een tweede plek voor de crisis, en ook Deutsche Bank’s RoE is zwaar getroffen – met 2%, bijna een tiende van de rentabiliteit van eigen vermogen voor de crisis.
Volgens de data van Bloomberg is van vier van de tien grootste banken het kostenniveau gedaald ten opzichte van 2007. Bij HSBC, Bank of America en Credit Suisse ligt de kostenomzet-ratio juist hoger dan voor de crisis. De laatst genoemden zijn ook de banken met de hoogste ratio’s – zij scoren beide tussen de 70% en 80%.
Totale ROE
De aandeelhouders van Goldman Sachs hebben sinds het einde van 2008 het meeste dividend gekregen, gevolgd door Morgan Stanley, JPMorgan en Barclays. De aandeelhouders van deze banken zagen hun investeringen verdubbelen sinds de crisis. Sinds 2008 hebben de aandeelhouders van Citigroup als enige geld ingeleverd.
* De banken die zijn meegenomen in de analyse zijn: UBS, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley, HSBC, Credit Suisse, Citigroup, Bank of America, Barclays en Deutsche Bank.