Mercer: salaris in financiele sector stijgt met 2.5% in 2011

10 februari 2011 Banken.nl 3 min. leestijd

Binnen de financiële sector werden in 2010 in totaal minder korte termijn bonussen verstrekt, maar de basissalarissen stegen met een mediaan van 2%. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Pan-European Financial Services Remuneration survey’ van HR adviesbureau Mercer. Voor 2011 verwachten de onderzoekers een stijging van 2,5%.

Het aandeel van de lange termijn bonus in de totale beloning voor de CEO steeg van 36% in 2008 tot 46% in 2010. Het aandeel jaarlijkse bonussen daalde van 39% in 2008 tot 23% in 2010. Jurgen van den Brink, Directeur Human Capital Benelux bij Mercer: “De salarisbevriezingen en salarisbezuinigingen voor leidinggevenden zijn aan een einde gekomen en de meeste organisaties zijn weer terug naar de gebruikelijke salarisbeoordelingen.” In 2009 ontving 60% van de senior posities (de ‘C-suite’) geen jaarlijkse bonus. De verdeling van beloningscomponenten voor alle C-suite posities als percentage van de totale beloning ziet er als volgt uit:

  2008 2010
Basissalaris 25% 34%
Korte termijn bonus 40% 30%
Lange termijn bonus (bijv. aandelen) 35% 36%

 

Risicogerichte beloningsstructuur

Deze verminderde jaarlijkse variabele beloning wordt gecompenseerd met de invoering van uitgestelde bonussen wat het bonus systeem beter afstemt met de tijdshorizon van risico’s. Daarbij heeft publieke bezorgdheid geleid tot het herzien en verminderen van royale ontslagvergoedingen. De mediaan salarisverhoging tussen 2009 en 2010 over alle senior posities binnen de financiële sector was ongeveer 2%. Salarissen voor interne risico- en audit posities stegen echter harder: Chief Risk Officers ontvingen 5% verhoging. 73% van de organisaties verhoogde de salarissen van deze groep.

Uitstel van beloning

Een toenemend aantal organisaties stellen een deel van hun variabele beloning uit: van 45% van de bedrijven in 2009 naar 67% in 2010. Daarbij heeft de meerderheid een zg. ‘clawback’ structuur, wat het mogelijk maakt om eerdere prestatiegebaseerde beloningen terug te trekken. Ongeveer tweederde van de bedrijven hebben een ‘malus’ bonusregeling ingevoerd of overwegen dit. Hiermee is een groot gedeelte van de bonus voor de werknemer niet direct beschikbaar en kan verminderen.

2,5% verhoging in 2011

In 2011 zal de overgrote meerderheid van de organisaties de salarissen verhogen, met een gemiddelde stijging van 2,5%. Daarbij verwacht 30% van de organisaties in het komende jaar een hogere bonus.

Over het onderzoek

De gegevens van Mercer zijn gehaald uit bedrijven in de financiële sector met een belangrijke aanwezigheid in Europa. De enquête was gebaseerd op waarnemingen in de volgende landen: België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en Groot-Brittannië. 71% van de organisaties waren banken en 29% waren verzekeringsmaatschappijen. Het gemiddeld totaal aantal werknemers in de organisaties is 67.000. De meerderheid van de moederorganisaties zijn genoteerd aan een beurs.