Banken en verzekeraars passen wereldwijd massaal de salarissen en bonussen van hun werknemers aan, onder meer doordat de Financial Stability Board (FSB) - de internationale club van toezichthouders - sinds afgelopen najaar nieuwe eisen heeft geformuleerd.
Bovendien heeft een derde van de ondervraagde instellingen staatssteun ontvangen. In ruil eisen veel overheden dat gesnoeid wordt in de bonussen.
Uit onderzoek van HR-adviesbureau Mercer, waarvan de gegevens in oktober en november zijn verzameld, blijkt dat 80% van de ondervraagde financiële instellingen in Europa en Noord-Amerika van plan is de opzet van de jaarlijkse bonus te veranderen. Deze bonus is doorgaans gebaseerd op kortetermijn-prestaties.
Verder worden bonussen in toenemende mate niet definitief toegekend, maar pas uitgekeerd als toekomstige prestaties in orde zijn. Bij de Europese banken en verzekeraars is dat al bij 78% van de bedrijven het geval, in de VS pas bij 11%. De Europeanen lopen mede voorop omdat Britse instellingen ertoe verplicht waren door een eis van hun toezichthouder FSA.
Ook de gegarandeerde bonussen, jarenlang een middel om nieuwe werknemers te lokken, zijn op hun retour. Inmiddels heeft 41% deze garantie voor een bonus in het eerste werkjaar afgeschaft. Onderzoeker Lex Verweij van Mercer verwacht dat dat pas het begin is. 'Als je dit in maart nog een keer gaat meten, zal het vrijwel 100% zijn', verwacht hij. De FSB heeft immers afgelopen najaar een verbod ingesteld.
De sector is verder aan het snijden in de gouden handdrukken voor topmanagers. Bij 42% van de bedrijven zijn de regels voor fraaie vertrekregelingen bij overname van het bedrijf versoberd.
De FSB laat zijn leden onderzoeken hoe de bonusregels worden nageleefd. In maart moet dat onderzoek afgerond zijn.