Het is onverstandig om nutsactiviteiten en zakelijke activiteiten van banken te splitsen. In het belang van de belastingbetaler moet de kans dat banken omvallen uiteraard worden geminimaliseerd. Maar daarvoor is het beter dat banken hun buffers zo snel mogelijk verhogen in lijn met de eisen van Basel III. Dat zegt Piet Moerland in zijn speech voor het Sustainable Finance Lab in Utrecht.
Tijdens deze bijeenkomst, waarbij ook oud-bestuursvoorzitter van de Rabobank Herman Wijffels aanwezig was, discussiëerden prominenten uit de financiële sector en de politiek over de toekomst van het Nederlandse bankensector. Moerland stelt dat de dialoog met de klant en de samenleving nu misschien wel belangrijker is dan ooit.
Bankieren in 2020 is Relatiebankieren
“Het traditionele relatiebankieren wordt weer leidend," stelt Moerland. De klant goed kennen om te beoordelen of deze kredietwaardig is zal ook in 2020 de kern van bankieren zijn. Het voorstel om nuts- en zakenactiviteiten van elkaar te scheiden berust op een misverstand over veilig bankieren, aldus Moerland. “Nutsbankieren is niet per definitie veilig,” zegt hij. “Waar geld wordt uitgeleend ontstaat kredietrisico. Bankieren blijft risicovol, juist omdat banken risico’s van hun klanten overnemen.”
Daar komt nog bij dat een scheiding van nuts- en zakenbanken ook nieuwe risico’s met zich meebrengt, omdat het voor banken lastiger zou worden kapitaal aan te trekken om hun nutsactiviteiten mee te financieren, vindt Moerland.
Diversiteit in bankenlandschap is nodig
Volgens Moerland moet naast grote banken ruimte blijven voor kleinere, gespecialiseerde banken: “Er moet sprake zijn van gezonde marktverhoudingen bij een eerlijke concurrentie, die niet ten koste mag gaan van de financiële stabiliteit. Kortom, een bankenlandschap dat wordt gekenmerkt door ‘financiële biodiversiteit’.